Šahovski turnir u Pukovcu

Šahovski turnir u Pukovcu, prvi takve vrste u ovom naselju doljevačke opštine, a u organizaciji šahovskog kluba “Koprijan” iz Klisure, biće održan 20.maja od 9 časova u tamošnjem Penzionerskonm domu. Šahovski turnir igra se u pojedinačnoj konkurenciji, a prijavljeno je 12 takmičara. Cilj organizovanja ovog turnira, kako nam je rekao Radivoje Mitrović, predsednik kluba, je stvaranje ozbiljnih igrača i njihova kategorizacija i rangiranje, a ovaj turnir je samo  jedan u nizu sličnih dogadjaja koji se planiraju za naredni period.

Inače, kako kaže Mitrović, podsticanje razvoja šaha u našoj opšitni, na čemu on godinama aktivno radi, ima ima za cilj približavanje šahovske igre što većem broju ovdašnjih stanovika, a pre svega mladjoj  populaciji, što ima višestruko pozitivno dejstvo.

Deca se kroz šah uče strpljivosti, kreativnosti, sposobnosti rešavanja problema, koncentraciji, što doprinosi postizanju i boljeg uspeha u školi. Mališani kroz igru takodje uče kako da se ponašaju, uspostavljaju društvene odnose, ali i kako da prihvate poraz. Što je takodje jako važno, šah ne uključuje faktor sreće, nego traži razmišljanje i zalaganje kako bi se došlo do rezultata.

Takodje, podstiče se aktivnost moždanih ćelija i usporava njihovo starenje, što, dokazano je, pozitivno utiče, kod starije populacije, na smanjenje rizika od razvoja Alchajmerove bolesti, te se šah opravdano smatraju stručnjaci zove “teretanom za mozak”.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *