Samolečenje gripa opasno po zdravlje!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
dr Časlav Miladinović

Doktor opšte medicine, doljevačkog Doma zdravlja, Časlav Miladinović kaže da su trenutno registrovana tri soja virusa gripa. Virus tipa B, koji je najslabijeg intenziteta, i ne može da dosegne nivo epidemije. Druga dva soja su virusi tipa A i to H1N1 i H3N2, koji imaju tendenciju da naprave velike epidemije, ali s obzirom na to da već godinama kruže, veliki broj građana je već stekao imunitet. Sva tri soja virusa nalaze u vakcini za ovu sezonu.

Kako kaže doktor Miladinović, kada dobijemo grip, naš imunitet se bori da ga savlada i izbaci iz organizma. Ukoliko se radi o jakom virusu u nekim slučajevima sam organizam ne može da se izbori sa njim i na taj način slabi imunitet. Tada se i stvaraju uslovi za razvoj bakterijske infekcije, koje čitavo stanje kod obolelog čoveka dodatno komplikuje.

Doktor Miladinović kaže da je temperatura do 37,5 Celzijusa, jako nezgodna, i može da traje danima . Ono što je veoma bitno jeste da lekove za spuštanje temperature, ne treba davati ukoliko neko ima temperaturu do 38 stepeni Celzijusa. Oni se daju tek kada temperatura poraste. Zato što  organizam reaguje na tu temperaturu i na taj način se stvara imunitet od virusa. Sikidanjem temperature koja nije prešla 38 stepeni, prekidamo taj proces i sledeći put ćemo obolelti od istog tog virusa – objašnjava dr Miladinović. On dodaje da pacijenti koji imaju kardio-vaskularna oboljenja i oboljenja pluća treba posebno da obrate pažnju i da nikako se ne leče na svoju ruku.

  • Mnogi pacijenti sa ovim oboljenjima, sami, na svoju ruku, kupuju lekove u apoteci. Međutim, samolečenje, može da izazove neželjene reakcije, naročito ako se lekovi kombinuju s raznim preparatima, pomoćnim lekovitim sredstvima, koji mogu da se nabave u svakoj apoteci. – zaključuje na kraju razgovora dr Miladinović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *