Savetovalište za vakcinaciju protiv HPV-a otvoreno u Niškoj apoteci u Doljevcu

Zdravstvena apoteka u Doljevcu, Apotekarske ustanove Niš, jedna je od 220 apotekarskih ustanova u Srbiji u kojima je počela realizacija projekta „Pitaj me za HPV“, u kojima će ovlašćeni farmaceuti biti na raspolaganju svim zainteresovanim stanovnicima koji žele da saznaju nešto više o procesu imunizacije protiv Humanog papiloma virusa. Podsetimo, odnedavno je u našoj zemlji otpočela vakcinacija protiv HPV-a o trošku RFZO, za decu i mlade uzrasta od 9 do 19 godina.

Projekat je pokrenula Farmaceutska komora, a uključene su opštine i gradovi, njih 58, u kojima je prevalenca raka grlića materice, koji izaziva ovaj virus, najveća, a nažalost opština Doljevac je medju njima. Pored raka grlića materice, ovaj virus izaziva i rak penisa, anusa, pluća i grla, a rizik oboljevanja od ovih vrsta kancera postoji kako kod žena tako i kod muškaraca.

Cilj projekta je da se stanovništvo informiše o vakcini protiv HPV-a, da sazna kakve bolesti ovaj virus izaziva, kakva je vakcina u pitanju, koliko je bezbedna, u kom uzrastu deca mogu da je prime, kakav je kalendar imunizacije, odnosno da dobiju profesionalne savete i stručno mišljenje na tu temu. Projekat traje 4 meseca, od februara do kraja maja.

U doljevačkoj zdravstvenoj apoteci svi zainteresovani stanovnici naše opštine mogu sa ovlašćenim farmaceutom Marijom Petrović da porazgovaraju na temu dobrobiti i prednosti vakcinacije protiv HPV-a. Savetovalište u prostorijama apoteke u Doljevcu na raspolaganju je svim zainteresovanim strankama svakog radnog dana.

Sve apoteke koje su uključene u projekat „Pitaj me za HPV“ obeležene su posterima, a farmaceuti imaju prepoznatljive bedževe.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *