Sneg otežava saobraćaj i smanjuje vidljivost

Sudar  u Šainovcu
Sudar u Šainovcu

Sneg koji od danas prepodne pada i na području Doljevca otežava drumski saobraćaj kažu nadležni. Ipak, zastoja nema, a radnici i mehanizacija JKP Doljevac su spremni ukoliko dodje do većih snežnih padavina. Najverovatnije slaba vidljivost i klizav kolovoz su doprineli da jutros negde oko 8 časova imamo i jednu lakšu saobraćajnu nezgodu u naselju Šainovac, kada su se sudarila dva vozila, ali na sreću povredjenih nije bilo. U nedelju uveče smo imali i jednu lakšu saobraćajku u Pukovcu, u kojoj je učestvovalo lice pod dejstvom alkohola i koje je zadržano u PS Doljevac.

Inače saobraćajna policija sprovodi akciju pojačane kontrole, i na nivou Srbije je do subote iz saobraćaja  isključeno skoro 1.200 vozača. Više od 200 njih je zadržano na trežnjenju, rekao je  Damir Okanović iz Komiteta za Bezbednost saobraćaja.

Prema njegovim rečima, ako se ima u vidu da osoba sa 1,2 promila u krvi ima 35 puta veću šansu da izazove saobraćajni udes, zabrinjavajuće što je do sada otkriveno 217 “potencijalnih ubica na našim putevima”, a pitanje je koliko je onih koji nisu otkriveni.

“Ovakve akcije daju dobre rezultate, ali nas teraju da razmislimo da li smo kao društvo zreli i da li je kod nas sazrela svest da ne treba da sedamo pijani za volan”, naglasio je Okanović.

Dodaje da represija nije jedini način podizanja svesti o opasnosti kombinacije alkohola i vožnje, navodeći da se radi i na obrazovanju, vaspitanju i promeni stavova naših vozača.

Inače u  Srbiji se saobraćaj  odvija bez zastoja i prekida, na svim frekventnijim saobraćajnicama, na auto-putevima, kao i na putevima I i II prioriteta, a jedino se beleže zadržavanja za teretna vozila na izlazu iz zemlje, saopštava AMSS.

Zadržavanja za teretna motorna vozila na „Preševu”, „Batrovcima”, „Šidu”, „Horgošu” i „Gradini” su od 60 do 180 minuta.

Meteorolozi za danas najavljuju sneg uglavnom u brdsko planinskim predelima.

Opreznost se savetuje zbog magle i moguće poledice.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP “Putevi Srbije” nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *