Stiže i 3.000 za vakcinisane, ali i 60 evra za više od pola miliona ljudi

Posle 30 evra državne pomoći, sa čijom se isplatom završava 20. maja, na red dolaze nove prijave i isplate od strane države i za penzionere i za sve ostale koji su se prijavili, a imaju važeću ličnu kartu i prebivalište u Srbiji. Naredne isplate, ali i prijave, kreću u junu. Prvi važan datum je 1. jun i tada kreće prijava za 3.000 dinara za sve građane koji su vakcinisani. Prijava traje do 15. juna, piše Blic.                     

Svi koji su primili makar i prvu dozu vakcine u Srbiji do 31. maja imaće pravo na 3.000 dinara. Penzioneri se ne prijavljuju, a prijava za ostale će biti identična prijavi za 60 evra.

To praktično znači da će i za 3.000 dinara za vakcinisane biti potrebno ostaviti sledeće podatke: JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imate otvoren račun ili želite da vam se automatski otvori. Prijava će biti moguća elektronski preko sajta Uprave za trezor, ali i telefonski.

Pravo na dodatnih 3.000 dinara za vakcinisane imaju svi građani Srbije stariji od 16 godina, a pomoć će biti isplaćena u periodu od 12. do 20. juna. Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć neće biti važno koju vakcinu su građani primili od 4 dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka i Sputnjik V. Informaciju o primljenoj vakcini, kao i o datumu vakcinisanja, građani praktično neće morati u prijavi ni da daju.

U junu će biti isplaćana i dodatna pomoć od 60 evra za sve nezaposlene koji su prijavljeni na biro (NSZ), a kojih ima oko pola miliona. Za ovu pomoć prijava nije potrebna.

Posle isplate od 30 evra u maju, penzioneri će u septembru dobiti i dodatnih 50 evra. Sledeće isplata je u novembru i tada će svi ostali građani dobiti drugih 30 evra. I penzioneri će u novembru dobiti svojih 30 evra i tako doći do ukupne cifre od 110. U novembru će i nezaposleni dobiti svojih 30 i tako doći do ukupne cifre od 120 evra.

Ko se prijavljuje, a ko ne mora?

– punoletni građani, državljani Srbije sa aktivnim prebivalištem – moraju da se prijave za pomoć od 60 evra. Rok prijave do 15. maja.

– penzioneri – ne moraju ni za 60 evra, niti za dodatnih 50 evra, ni za 3.000 za vakcinisane

korisnici socijalne pomoći – dobijaju 60 evra i ne moraju da se prijavljuju

nezaposleni na birou – moraju da se prijave do 15. maja za 60 evra koji dobijaju kao i ostali građani, a ne moraju da se prijavljuju i za drugih 60 evra koje dobijaju po osnovu nezaposlenosti

Kalendar isplata i prijava:

 • 28. april – početak onlajn prijave
 • 5. maj – početak prijave telefonom
 • 6. maj – penzioneri dobijaju prvih 30 evra
 • 7. maj – korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni dobijaju prvih 30 evra
 • 12. maj – počinje isplata prvih 30 evra svim građanima
 • 15. maj – poslednji dan za prijavu
 • 20. maj – završetak isplate prvih 30 evra svim građanima
 • Jun – nezaposleni dobijaju dodatnih 60 evra
 • 1. jun – počinje prijava za 3.000 dinara za vakcinisane
 • 15. jun – kraj prijave za za 3.000 dinara za vakcinisane
 • 12 – 20. jun – isplata 3.000 dinara za vakcinisane
 • Septembar – penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra
 • Novembar – isplata drugih 30 evra za sve kategorije

Izvor: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *