Sutra, 13.juna, akcija dobrovoljnog davanja krvi u Doljevcu i podela priznanja višestrukim davaocima krvi

Crveni krst Doljevac u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Niš, a povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnog davanja krvi organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi za stanovnike sa teritorije opštine Doljevac. Akcija dobrovoljnog davanja krvi je zakazana za utorak, 13.jun, u holu Javne biblioteke u Doljevcu u vremenu od 9 do 14 sati.

Ovom prilikom biće dodeljena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi sa teritorije opštine Doljevac. Kako kažu iz ove organizacije biće uručena 14 priznanja, a za sada rekorderi po odzivu i datim jedinicama krvi su Aca Mladenović i Dragan Ilić, obojica iz Doljevca. Priznanja će biti uručena dobrovoljnim davaocima krvi koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta.

Iz Crvenog krsta Doljevac napominju pored činjenice da ovim činom spašavate nečiji život, davaoci krvi ostvaruju i druge benefite, poput prava iz radnog odnosa na osnova ugovora o radu i to dva slobodna uzastopna radna dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi.

Napominju da davanje krvi je veoma jednostavno i obično traje oko 10 minuta, a nakon kraćeg odmora od 10-15 min, bićete u stanju da se vratite svojim redovnim aktivnostima. Vaš organizam nadoknadiće izgubljenu tečnost za oko 36 sati, a broj Vaših crvenih krvnih ćelija vratiće se u normalu za 21 dan.

Zdrave osobe mogu davati krv stalno, muškarci na svaka 3, a žene na svaka 4 meseca.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *