Suzbijanje larvi komaraca u Nišavskom regionu

Prema operativnom planu Programa za suzbijanje larvi komaraca na teritoriji Republike Srbije za 2024.godinu, u Nišavskom regionu, a samim tim i na teritoriji opštine Doljevac, danas se završava.

Uništavanje larvi komaraca sprovedeno je na vodenim površinama, odnosno na vodotokovima I i II reda, stajaćim vodama, kanalima i barama, a prema rasporedu juče i danas (4. i 5. juna) izvršeno je suzbijanje larvi komaraca na ovim prostorima od strane stručnih lica.

Nadležni napominju da preparat koji se koristi za uništavanje larvi komaraca nije opasan po pčele, tretirane površine ne zaprašuju, a pošto je u pitanju preparat koji je u stvari regulator rasta larvi komaraca nije opasan po ljude i ostale životinje.

Podsetimo, u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović potpisao je marta meseca sa zastupnicima dobavljača usluga i dobara ugovore o pružanju usluga i nabavci preparata za sprovođenje Programa za suzbijanje larvi komaraca na teritoriji Republike Srbije – Centralna Srbija za 2024. godinu.

Program za suzbijanje komaraca na teritoriji Republike Srbije – Centralna Srbija predstavlja jedinstveni Program koji objedinjuje aktivnosti monitoringa, suzbijanja i nadzora staništa komaraca kao potencijalnih bioloških vektora uzročnika groznice Zapadnog Nila i drugih zaraznih bolesti, na području 17 okruga: Borski, Braničevski, Zaječarski, Zlatiborski, Jablanički, Kolubarski, Mačvanski, Moravički, Nišavski, Pirotski, Podunavski, Pomoravski, Pčinjski, Rasinski, Raški, Toplički i Šumadijski okrug, sa svim pripadajućim gradovima i opštinama, kojih je ukupno 99.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *