Sve manje pasa lutalica u opštini Doljevac-apel vlasnicima da sterilišu pse!

Na području opštine Doljevac izbarana je veterinarska stanica „Irvas-vet“ iz Orljana da obavlja poslove zoohigijene.  Kako kaže Goran Stamenković doktor veterine, vlasnik „Irvas-vet“-a, napuštene pse, nakon hvatanja, oni sterilištu, vakcinišu i čipuju i svi zainteresovani građani mogu da udome pse koji se kod njih nalaze. Oni, takođe, preuzimaju starog, bolesnog ili agresivnog psa na zahtev vlasnika, ali i vrše besplatnu sterilizaciju pasa.

  • Psom, odnosno mačkom lutalicom smatra se pas, odnosno mačka kada se bez vodiča zatekne van kuće , odnosno dvorišta držaoca. Kada uhvatimo psa lutalicu, nakon pregleda doktora veterine, da je pas u dobrom zdravstvenom stanju i da može da se socijalizuje, podvrgava se hirurškom zahvatu odnosno sterilizaciji. Nakon sterilizacije pas ostaje kod nas oko 5 dana, u našem prihvatilištu, i ako se niko ne javi da ga udomi mi moramo da ga vratimo na mesto hvatanja. Ali pas koji napusti naše prihvatilište je čipovan, uredno vakcinisan od besnila i parazita, i vidno obeležen trakom, odnosno roze trakom ako je ženka, a plavom ako je mužjak.  – kaže dr Stamenković u izjavi za radio Koprijan.

Svaki uhvaćeni pas se evidentira, dobija zdravstvenu listu, u koju se upisuju i količine aplikovanih medikamenata, kao i postoperativne terapije, a po čipovanju i vakcinisanju se uvodi u bazu podataka odnosno u centralni registar. Dr Stamenković kaže da vlasnici pasa i mačaka treba da budu odgovorni i da sterilišu životinje  kako ne bi smo stalno bili svedoci napuštenih ili ubijenih štenaca ili mačića.

Takođe, vlasnici pasa mogu da  pozovu njihove nadležne službe putem telefona 018/4819-677 ako žele da sterilišu psa, koji će nakon hiruškog zahvata biti opet vraćen vlasniku.

  • Problem pasa lutalica u našoj opštini je evidetan. Naše ekipe na terenu stalno apeluju na vlasnike pasa da se odgovorno ponašaju i da je sterilizacija životinja jedina mera smanjenja populacije pasa, a time i napuštenih životinja. Nesterilisani psi lutalice, pogotovu, mužjaci, kada se okupe u čoporu, ponekad budu  agresivni i napadaju slučajne prolaznike- ističe dr Stamenković.

On dodaje da je činjenica  da ženke posle sterilizacije menjanju ponašanje, ali ta promena je uvek pozitivna. Umiljatije su, mirnije i nemaju potrebu za lutanjem u cilju traženja mužjaka za vreme teranja. Takođe se smanjuje nivo agresivnosti među jedinkama istog pola jer se otklanja razlog za nametenje dominacije. Kastrirani psi imaju manje želju da lutaju, obeležavaju teritoriju i vrše dominaciju nad svojim čoporom i nama.

  • Mi se trudimo da uhvatimo sve pse lutalice u našem kraju, ali morate biti i svesni činjenice da stalno imamo i priliv novih pasa lutalica, jer neodgovorni vlasnici ih dovoze iz drugih mesta ili gradova – kaže vlasnik Irvas-vet-a.

Na kraju razgovora dodaje da fokus treba da bude na načinu poboljšanja brige o životinjama i povećanju stope udomljavanja pasa u našem društvu. On je još jednom apelovao na građane da se jave veterinarskoj stanici „Irvas-vet“ u Orljanu putem telefona 018/4819-677 ili 063/8552-683 ako su zainteresovani da udome pse ili da sterilišu životinje kako bi smo izbegli povećanje broja lutalica, ali i nehumanog odnosa prema kućnim ljubimcima.

M.JOVANOVIĆ

Foto:J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *