Sve opštine da obezbede spasilačke ekipe

snegKako bi auto-put u delu od Ražnja do Doljevca preko zime bio prohodan u svakom trenutku, Okružni štab za vanredne situacije usvojio je plan održavanja ove deonice.

 Kako je obrazloženo, sve službe i ustanove koje imaju kapacitete za spasavanje, evakuaciju, smeštaj u kriznim situacijama, biće angažovane ako bude snežnih nanosa. Obaveze su svih opština na auto-putu su da obezbede spasilačke ekipe, domove zdravlja, prostore za evakuaciju. Naša opština poseduje sve kapacitete kao i ljudstvo, rekao nam je Milan Djordjević iz opštinskog Štaba u Doljevcu.  On je dodao da ukoliko dodje do zastoja na delu auto puta usled snežnih nanosa svako će imati svoja zaduženja , tako će Crveni krst biti zadužen za spremanje obroka, a ukoliko imamo lica iz kategorije ranjivih grupa smestićemo ih u Domu za odrasla lica u Doljevcu.Takodje naša spasilačka ekipa imaće obavezu dostavljanja ćebadi , toplih napitaka i slično, dodao je Djordjević.

Kako se čulo na sednici, prethodnih godina je, prilikom održavanja auto-puta bilo problema tokom razmene informacija među učesnicima. Takođe, nije bilo definisano šta je čija nadležnost, a ni preventivno nisu postavljani snegobrani, ograde i druga infrastruktura.

U Okružnom štabu za vanredne situacije su i vojska, policija, vatrogasci, Hitna pomoć, Gorska služba spasavanja i druge službe.

Podsetimo, 6. januara bilo je zastoja na auto-putu od Niša do Leskovca, a u čišćenje kolovoza i izvlačenje ljudi iz smetova uključila se i žandarmerija

M.J/Južne vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *