Testiranje na COVID-19 u Nišu, u laboratoriji koju je podržala EU

Zahvaljujući sistemu referentnih laboratorija, koje su dobile opremu i unapređene uz podršku Evropske unije, Srbija će moći da testira više uzoraka na COVID 19. Na taj način će se lakše kontrolisati i sprečavati brže širenje virusa.

Jedna od institucija u kojoj kreće testiranje na koronavirus je Veterinarski specijalistički institut u Nišu (VSI)koji je od početka uključen u borbu protiv novonastale pandemije. Po saglasnosti ministra poljoprivrede,šumarstvaivodoprivredeBranislava Nedimovića, VSI je počeo da radi i dijagnostifikovanje potencijalno zaraženih COVID-om 19.

Testiranje na COVID 19 vrši se u Laboratoriji za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku u VSI, čije opremanje je pre nekoliko godina u značajnoj meri podržano sredstvima Evropske unije kroz IPA projekat „Jedno zdravlje“ u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

“U pitanju je akreditovana laboratorija sa visoko stručnim kadrom i savremenom opremom, čije kapacitete smo mi nastavili u svakom smislu da unapređujemo poslednjih godina, te je i ovo dokaz  da je naša laboratorija od velikog nacionalnog značaja” kaže direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš doc. dr Miloš Petrović.

Kako dodaje Petrović, laboratorija ima visok nivo biozaštite, što znači da je bezbedna za rad zaposlenih.Neposredno pre pojave korona virusa u istoj laboratoriji ispitano je više od 2000 uzoraka na kugu divljih svinja, a to je samo jedna od važnih aktivnosti u koju je ovaj institut bio uključen u prethodnom periodu. Uzorci za ispitivanje na COVID 19 od 1. aprila dolaze u Veterinarski specijalistički institut iz tri zavoda za Javno zdravlje: Leskovac, Pirot i Vranje. Po najavama, na dnevnom nivou biće testirano između 140 i 200 uzoraka.

„Činjenica da se uzorci ne šalju za Beograd svakako značajno doprinosi dobijanju na vremenu, a to je u današnjim uslovima jako važno“ zaključuje doc. dr Miloš Petrović.

VSI u Nišu poslednjih nekoliko godina, nakon podrške koja je stigla od EU, nastavlja da razvija svoje kapacitete, unapređuje rad i omogućava usavršavanje zaposlenih među kojima je ogroman broj ljudi iz kategorije visokoobrazovanog stručnog kadra.

Podsetimo, testiranje uzoraka na korona virus do pre nekoliko dana je rađeno samo u Institutu „Torlak“ u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Zbog povećanja broja obolelih, testiranja će sada biti moguća i u drugim zdravstvenim institucijama, među kojima su i one čiji je rad značajno unapređen donacijama i podrškom Evropske unije.

Na sajtu Delegacije Evropske unije u Srbiji možete da pročitate i priču o Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici kod Beograda, koja je izgrađena i opremljena uz pomoć EU, a u kojoj takođe počinje testiranje na novi virus.

O EU u Srbiji:

Evropska unija je najveći investitor, trgovinski partner i donator Srbiji. Od početka pregovora o pristupanju Srbije 2014. godine, EU je donirala našoj zemlji gotovo dve milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku modernizaciji države.Samo u zdravstveni sektor, EU je u protekle dve decenije. Srbiji odobrila kroz bespovratnu pomoć i kredite 450 miliona evra kako bi sistem postao savremeniji i otporniji.

 

Foto: Veterinarski specijalistički institut u Nišu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *