Trodnevna žalost u Srbiji

Zbog tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, od danas je trodnevna žalost u Srbiji. Zastave su spuštene na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte minutom ćutanja.  Osmoro učenika i radnika obezbeđenja ubio je učenik te škole. Ranio je sedmoro – šest učenika i nastavnicu.

Od troje povređenih učenika zbrinutih u Dečijoj klinici u Tiršovoj dva dečaka sa prostrelnim ranama nogu su dobro i uskoro će kući, dok je devojčica sa povredama glave i dalje životno ugrožena. Mnogo je bolje stanje dvoje učenika i nastavnice, koji su posle ranjavanja zbrinuti u Kliničkom centru Srbije.

Dan žalosti se, prema zakonu, proglašava posle naročito teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera.

Dan žalosti može se proglasiti i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju, kao i povodom nekog tragičnog događaja, kad Vlada tako proceni.

Radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Republike Srbije, dužne su da svoj program prilagode pravilima dana žalosti koja propisuje Zakon.

Muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture takođe su obavezni da svoje programe prilagode danu žalosti.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *