Usluga „Lični pratilac deteta“ uspešno se realizuje šestu godinu za redom u opštini Doljevac- Danas potpisani ugovori o angažovanju

Lokalna samouprava u Doljevcu i Udruženje „Inkluzija danas“ iz Prokuplja danas su potpisali  ugovore o angažovanju 4 ličnih pratioca dece sa teritorije opštine Doljevac. Usluga “Lični pratilac deteta“ je jedna u nizu usluga koja se šestu godinu za redom  realizuje u opštini Doljevac u cilju pružanja podrške deci sa smetnjama u razvoju  i osobama sa invaliditetom.

Kako kažu iz Opštinske uprave opštine Doljevac sredstva za ove namene se obezbeđuju iz namenskih sredstava  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a vrdost ugovora je milion i 260 hiljada dinara.

Da bi porodice ostvarile ovo pravo potrebno je da podnesu zahtev za uslugu lični pratilac deteta Centru za socijalni rad, što su to i četiri porodice učinile, a današnje potpisnice ugovora koje će pratiti decu tokom ove školske godine morale su da ispune određene uslove. Da bi neko postao lični pratilac deteta, potrebno je da prođe obuku i dobije Sertifikat od Republičkog zavoda za socijalna pitanja. Centar za socijalni rad zatim povezuje pratioca sa porodicom deteta, dodaju iz Opštinske uprave.

Usluga “Licni pratilac deteta” počeće da se  realizuje prvog dana škole, 1. septembra, i trajaće do kraja godine.
Lokalna samouprava je zadovoljna kvalitetom usluga koju je do sada pružala ” Inkluzija danas” iz Prokuplja, pa su tim povodom zaključeni su  ugovori  između pružaoca
usluge” Inkluzija danas” iz Prokuplja i četiri ličnih pratilaca deteta.

Svrha usluge jeste pružanje odgovarajuće individualne praktične podrške deci radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Iz Opštinske uprave opštine Doljevac dodaju da je usluga lični pratilac deteta osmišljena i napravljena tako da svima bude korisna, a prvenstveno da olakša svakodnevne aktivnosti roditeljima dece koja su prijavljena za ovaj program. Lični pratilac takođe ima važnu ulogu u pružanju podrške detetu u zajednici, što uključuje pomoć u korišćenju prevoza i opštu orijentaciju u prostoru.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *