Usvojen budžet opštine Doljevac za 2019.godinu

Privremeni organ opštine Doljevac usvojio je na nedavnoj sednici budžet za 2019.godinu.

Kako je rekao Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije u lokalnoj samoupravi, prioritet pri finansiranju imaće i naredne godine započeti projekti, tako da će projektovani budžetski prihodi  iznositi oko 600 miliona dinara, dok je predviđeno da rashodi iznose oko 60 miliona dinara više od prihoda. Kako je Pešić dodao planirani budžetski deficit biće nadoknađen iz prenetih sredstava.

  • Opština Doljevac je u cilju poštovanja Zakona o budžetskom sistemu i budžetskog kalendara, a u sklopu svih aktivnosti i obaveza koje imamo zbog uvođenja privremenih mera  u opštini Doljevac , ali i izbora koje očekujemo u nedelju, na sastanku Privremenog organa usvojila Odluku o budžetu za 2019.godinu  koji je kao i prethodnih godina razvojnog karaktera- rekao je Pešić.

On je istakao da su budžetski prihodi projektovani na oko 600 miliona dinara, projekcija rashoda  je nešto veća i iznosi oko 660 miliona dinara, a pokriće deficita planirano je iz sredstava koja će biti preneta u narednu budžetsku godinu, nekih 30 milona dinara, a sredstva iz kredita biće korišćena u vrednosti do 70 miliona dinara.

  • Kada govorimo o razvojnom karakteru budžeta, mislim na investicije koje planiramo u narednoj godini, za šta su i izdvojena sredstva. Pre svega mislim na investicije koje su započete u ovoj, a biće završene u narednoj godini, poput Obrazovnog centra u Doljevcu, gde ćemo utrošiti oko 30 miliona dinara početkom naredne godine. Zatim završetak rekonstrukcije, adaptacije i sanacije OŠ „Vuk Karadžić“ isturenog odeljenja u Malošištu gde je investicija preko 70 milona dinara, a u narednoj godini planiramo nekih 59 milona dinara, što se stoprocentno finansira iz sredstava Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima- rekao je Pešić.

Načelnik za privredu i finansije je dodao da se u toku godine očekuje završetak rekonstrukcije i dogradnje predškolske ustanove „Lane“ u Pukovcu vrednost ostatka radova je prema projekciji nepunih 20 miliona dinara, a  istovremeno su predviđena sredstva za projektovanje, što sanacije, što izgradnje  ili dogradnje javnih objekata.

  • Planirali smo sredstva za projektovanje u oblasti vodosnabdevanja, u oblasti kanalisanja otpadnih voda, sanacije objekata obrazovanja. Za tu namenu opredelili smo najveći deo sredstava, odnosno više od trećine naših izvornih budžetskih prihoda- rekao je načelnik.

On je na kraju dodao da očekuju nekoliko stotina miliona dinara  iz drugih izvora, kao što su prihodi iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva privrede, Kancelarije za upravljanje  javnim ulaganjima, a imaju i obećanja iz Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja  za dodoatna sredstva za opremanje Obrazovnog kompleksa u Doljevcu.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *