home Hronika, Vesti Za smrt bicikliste Zorana Savića iz Klisure počinilac osuđen na tri i po godine zatvora

Za smrt bicikliste Zorana Savića iz Klisure počinilac osuđen na tri i po godine zatvora

Bojan Rančić (39) iz Medoševca pravosnažno je osuđen na tri po godine zatvora jer je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Zoran Savić (65) iz Klisure. Time je preinačena prvostepena presuda Višeg suda u Nišu kojom je izrečena kazna od četiri i po godine zatvora. Podsetimo, biciklista Zoran Savić iz Klisure se kretao iz pravca Klisure prema benzinskoj pumpi, dok je auto išao iz suprotnog smera. Vozač automobila je prešao na suprotnu stranu kolovoza i udario u nesrećnog čoveka, a zatim sleteo s puta u obližnju njivu. Da stvar bude gora akteri ovog nemilog događaja, nisu pozvali policiju niti hitnu službu, nego su telo nesrećnog čoveka ostavili u kukuruzištu, pokrili ga stabljikama kukuruza i pobegli.

Bojan Rančić (39) iz Medoševca pravosnažno je osuđen na tri po godine zatvora jer je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Zoran Savić (65) iz Klisure. Na taj način je preinačena prvostepena presuda Višeg suda u Nišu od 23.decembra prošle godine kojom mu je zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja izrečena kazna od četiri i po godine zatvora, pišu Narodne novine.

Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu u delu koji se odnosi na Rančićevog  šuraka Bobana Stojanovića (51) kojom je on oslobođen optužbe za pomaganje učinocu izvršenog krivičnog dela zbog nedostatka dokaza.

Bojan se teretio da je 24.jula 2019.godine na putu Niš-Leskovac u ataru sela Klisura teretnim vozilom „čeri ego“ vlasništvo njegove supruge, pod dejstvom alkohola od 2,5 promila, udario biciklistu Zorana Savića iz Klisure koji mu je dolazio u susret. Udarac je bio tako silovit da je nesrećni čovek odbačen dvadesetak metara u njivu, usled čega je preminuo na licu mesta.

U nalazu obducenta navedeno je da je zadobio višestruki prelom kostiju lobanje, nagnječenje tkiva velikog mozga, rascep vratne arterije i unutrašnje vratne vene, brojne prelome vratno grudnog dela kičmenog stuba i rebara, nagnječenje pluća kao i niz drugih povreda.

Umesto da zove Hitnu pomoć i policiju, Bojan i njegov šurak Boban, kako je tvrdilo tužilaštvo, odlučili su da sakriju telo tako što su ga pokrili stabljikama kukurozovine i pobegli, ali ih je odala registarska tablica koja im je otpala prilikom udesa. Nakon nesreće vratili su se u Medoševac i nastavili da piju.

Obrazlažući presudu, sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević kazala je da je činjenično stanje utvrđeno na osnovu delimičnog priznanja Bojana Rančića kao i niz dokaza, prvenstveno nalaza veštaka saobraćajne i medicinske struke.

  • Utvrđeno je da je Rančić upravljao vozilom u stanju teškog pijanstva jer je u organizmu imao 2,5 promila alkohola šta ga čini potpuno nesposobnim za bezbednu vožnju, te da je preko pune linije prešao na desnu stranu kolovoza, pa na zemljanu površinu i udario biciklistu, odbacio ga usled čega je on zadobio smrtonosne povrede. Sud nije prihvatio deo optužnice da se Rančić kretao neprilagođenom brzinom uslovima i stanju puta zato što na toj deonici dozvoljena brzina je 60 km/h, a veštak nije ustanovio da se kretao većom brzinom. Okrivljeni je stvorio opasnu situaciju jer je konzumacijom alkohola sebe doveo u stanje nesposobnosti za vožnju- kazala je prilikom izricanja presude sudija Mojašević.

Obrazlažući odluku mu izrekne kaznu od četiri i po godine robije, Mojašević je kazala da je uvažila i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

  • Od olakšavajućih okolnosti uzeto je u obzir da je neosuđivan, relativno mlad čovek, porodičan, otac troje dece, da se pred sudom držao donekle korektno jer je delimično priznao delo. Od otežavajućih okolnosti cenili smo to što je nehumano postupio, nije se zaustavio, ni pozvao Hitnu pomoć jer nije mogao znati da je biciklista preminuo na licu mesta – rekla je Mojašević.

Tužilaštvo je za Bojana Rančića tražilo čak sedam godina zatvora a za njegovog šuraka godinu i po.

Rančićev branilac advokat Vladimir Radosavljević izrazio je zadovoljstvo što je Apelacioni sud usvojio njegovu žalbu te je njegovom klijentu kazna skraćena za godinu dana.

  • U žalbi sam isticao da je moj branjenik hronični bolesnik, da pati od dijabetesam te da je ova okolnost doprinela nastupanju saobraćajne nesreće. Drago mi je što je sud prihvatio navode u žalbi, te što je mom klijentu kazna ublažena – kazao je Radosavljević.

Samo petnaest dana od tuge za sinom, preminuo je i Bojanov otac koji je nesrećnom biciklisti bio jedina porodica.

D.K./Narodne novine

Foto: radio Koprijan

2 thoughts on “Za smrt bicikliste Zorana Savića iz Klisure počinilac osuđen na tri i po godine zatvora

  1. Sramota je tako mala kazna.Treba sudije i postupak da se preispitaju.Saobracajna nesreca obicna da je bio trezan bilo bi 3-4g korektno a ovo nije normalno da vozi pijan jos prikrije coveka i da tako malo odsluzi.
    Znaci li to da dijabeticari i roditelji imaju pravo da gaze pijani i ubijaju ljude.Kazna je preblaga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *