Zadruge mogu oživeti polјoprivredu

ZADRUGARI U POLjOPRIVREDNOJ ZADRUZI AGRO-JUŽNA MORAVA PUKOVAC /FOTO FACEBOOK/
ZADRUGARI U POLjOPRIVREDNOJ ZADRUZI AGRO-JUŽNA MORAVA PUKOVAC
/FOTO FACEBOOK/

Ukoliko želite  da započnete svoj biznis, a imate u vlasništvu ili pak  iznajmlјujete parče zemlјe, postoji mogućnost da vam država bespovratnim sredstvima pomogne u toj nameri.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za osnivanje novih zadruga i investicije u postojeće zadruge , bio je raspisan prošle godine, a čak tri zadruge sa područja Dolјevca čeka na subvencije. Jovica Pešić načelnik za privredu i finansije u opštini Dolјevac kaže  da je lokalna samouprava dala saglasnost za sve tri zadruge i smatra da će osnivanje ovakvih zadruga  pomoći razvoju polјoprivrede. Krajem prošle  zadruga 1. decembar iz Žitorađe je među prvima dobila subvencije i to oko 11 miliona dinara. Direktor zadruge   Nebojša Stanisavlјević kaže da su sredstva već utrošili, nabavili su traktor, i grejne ploče, a tokom sledeće nedelјe stiže  i 28 rasnih grla svinja . Nabavkom grejnih ploča povećaće se ne samo obim proizvodnje, već i broj kooperanata i zaposlenih na farmi, rekaonam  je u  Stanisavlјević.

Inače, već smo pisali da je subvenciju jesenas dobila i zadruga Bee Cooper iz Devče i to u vidu pčelarske opreme vredne 6 miliona dinara

Inače jedan od uslova  za nove zadruge, pored posedovanja zemlјe, jeste da se udruži pet zadrugara, koji ne moraju imati istu delatnost i da tako udruže resurse i osnuju zadrugu. Pare se mogu trošiti isklјučivo namenski i država će vršiti kontrolu kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Predvidjena su i sredstva za postojeće zadruge i to po 100.000 evra. Kako navode u Ministarstvu bez portfelјa, sredstva su bespovratna. Zadruge mogu ostvariti pravo na finansiranje za nabavku životnja za povećanje stada, nabavku višegodišnjih zasada, opreme za unapređenje kvaliteta i kapaciteta farmi za proizvodnju mleka i mesa, opreme i polјomehanizacije za povećanje proizvodnje i unapredjenja kvaliteta voća, povrća i druge proizvodnje.

D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *