Zaposleni u katastru odložili štrajk za ponedeljak

U svim organizacionim jedinicama Republičkog geodetskog zavoda u ponedeljak, 17. decembra počeće štrajk zbog ugroženog materijalnog položaja zaposlenih, saopštio je u izjavi za radio Koprijan Nebojša Pejčinović, izvršni sekretar  Sindikata “Nezavisnost” RGZ-a.

On je dodao da će u petak, 14.decembra, imati sastanak štrajkačkog odbora na kome će dogovoriti dalje korake, jer su pregovori sa Ministarstvom finansija otpočeli, a sutra će biti održan i sastanak sa predstavnicima Vlade.

  • Pregovori definitivno idu u pozitivnom pravcu tako da mi verujemo da će se naći rešenje, ali ukoliko do toga ne dođe, u petak ćemo  potvrditi da li će štrajk otpočeti u ponedeljak- rekao je Pejčinović.

Izvršni sekretar  Sindikata “Nezavisnost” RGZ-a je podsetio da oni imaju tri zahteva.

Jedan od zahteva je da se obezbedi povećanje plata i primanja zaposlenih u skladu sa odlukom ako je Vlada donela za 2018. i 2019. godinu,  jer u 2018. nikakvo povećanje nije bilo. Drugi zahtev je da se kroz sistemska rešenja odnosno kroz  zakone koji definišu plate državnih službenika i status državnih službenika, a posebno definišu znanja, odnosno status i plate katastarski službenika ,jer je ta definicija u prisutnom zakonu o državnom premeru i katastru.  I treće je da se u budžetu Republike Srbije obezbede sredstva za normalno funkcionisanje RGZ-a u narednoj godini, jer je trenutno raspisan konkurs za popunu 450 slobodnih radnih mesta i u trenutno u ovom budžetu koji je usvojen nema predviđenih sredstava za plate da te ljude. Sindikat traži i da se utvrdi odgovornost Ministarstva za državnu upravu koje nije u važilo inicijative  koje su sindikati doneli u postupku javnih rasprava i izdradi zakona o državnim službenicima i zakona o platama državnih službenika.

M.Jovanović

Foto: Sindikat Nezavisnost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *