Završni radovi na crkvi u Rusni

U naselju Rusna radovi na izgradnji crkve polako se privode kraju. Crkva biće posvećena letnjem Svetom Nikoli koji se proslavlja 22.maja, dan kada su mošti ovog svetitelja prenete iz Mire u Bari.

Meštani Rusne su posećivali mesto nekadašnje crkve

Sa izgradnjom crkve se počelo na inicijativu meštana ovog naselja, a najviše zahvaljujući zalaganju Miše Ilića. Kako kaže Ilić nekada je postojala crkva u ovom mestu koja je izgorela, ali meštani su i dalje posećivali to mesto i palili sveće. Nakon mnogo godina pokrenuta je inicijativa za izgradnju hrama, a uz pomoć dobrotvora i lokalne samouprave ovaj objekat će biti otvoren za vernike 22.maja ove godine.

Kako kaže predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić lokalna samouprava izdvojila je oko 1,5 miliona dinara, on je, kao jedan od dobrotvora, donirao ostatak sredstva za završetak radova.

  • Planirano je da radovi budu gotovi do 15.maja, a već sedam dana kasnije, 22.maja, na praznik ovog svetitelja hram bude i svečano otvoren. Završeni su unutrašnji radovi, odnosno malterisanje zidova, krov je završen, a ovih dana treba da stigne i ograda- istakao je predsednik Ljubić.
Unutrašnji radovi

Prema njegovim rečima drvena ulazna vrata su naručena i uskoro će biti postavljena, ovih dana počeće i radovi na spoljašnjosti crkve, a uporedo biće i priključena struja.

  • Radujem se što će radovi biti gotovi prema planu i roku koji smo odredili i već jedno dete iz Rusne čeka krštenje u ovom novom hramu. Planirano je i da, kasnije, budu oslikani i zidovi crkve, ali konačnu odluku o tome daće Episkop niški- rekao je predsednik opštine Doljevac.

Jelena Ilić, meštanka Rusne, ne krije zadovljstvo što je ovo malo mesto sa oko 200 stanovnika dobiti crkvu i svi se raduju brzini kojim se izvode radovi.

Ovo zdanje inače, prostire  se na više od 60 kvadrata i pripadaće Crkvenoj opštini Brestovac.

 

M.Jovanović/Foto: J.Ilić

One thought on “Završni radovi na crkvi u Rusni”

  1. hvala.puno svima na ovoj prelepoj crkvi a najvise zasluge predsedniku opstine Doljevac Goranu .Hvala i Misi Ilicu koji se.puno zalaze i na ovaj nacin dokaze.da nase selo nece da prestane da postoji .Ja cu toga dana na moj rodjendan da krstim moju cerku Natachu koja danas ima 24 god .J9s jednom vam.HVALA …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *