Zbirke za završni ispit za osmake u prodaji

Zbirke za završni ispit za osmake od danas su u prodaji saopštio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Zbirke sa zadacima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovana zbirka – istorija, geografija, biologija, fizika i hemija, za pripremu osmaka za završni ispit mogu da se kupe u knjižari Prosvetnog pregleda u Beogradu i knjižarama širom Srbije ili naruče pouzećem.Što se tiče đaka sa teritorije opštine Doljevac, koji se pripremaju za polaganje završnog ispita, većina zbirke obično naručuje preko škole.

Ove zbirke su zajedničko izdanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Prosvetnog pregleda, štampane su na srpskom i jezicima nacionalnih manjina, svaka sadrži po 450 zadataka raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo a na kraju zbirki se nalaze rešenja.

Osnovni zadatak zbirki je da đacima približe model zadataka koji će se naći na završnom ispitu u junu i da im omoguće da samostalno vežbaju i proveravaju znanje.

Podsetimo, od ove školske godine ukinut je kombinovani test, a umesto njega osmaci će polagati jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sklopu tog testa.

Učenici osmog razreda su se do 31.decembra izjašnjavali koji predmet žele da polažu na trećem testu na maloj maturi. Ukupno se prijavilo 64.363 učenika, 197 učenika se nije izjasnilo. Birali su između geografije, istorije, biologije, hemije i fizike. Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika opredelio se za test iz biologije, njih  38 odsto. Sledi zatim geografija za koju se opredelilo 28 odsto osmaka. Istoriju na maloj maturi želi da polaže 16 odsto učenika, a dalje slede hemija  koju je odabralo 9 odsto i fizika sa 8 odsto učenika.

Promenjen je i način bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *