Zbog naglog sazrevanja pada cena paradjza

Ilustracija
Ilustracija

Paradajz je ove godine  rodio više nego ikada, a nikada brže nije sazreo zbog visokih temperatura, pa su se odjednom sve količine pojavile na već prepunom tržištu.U Leskovačkom kraju prodaje se za 10 do 20 dinara po kilogramu, što ne pokriva ni troškove uzgoja i branja, kažu povrtari.Proizvodjači iz našeg kraja uglavnom paradajz prodaju na niškim pijacama, a kako kaže proizvodjač Ljubiša Djordjević iz Čečine , on trenutno ovo povrće prodaje na malo po 30 dinara za kilogram.Prema njegovim rečima realna cena je od 50 do 80 dinara, da bi se proizvodnja isplatila.

Ljubiša Djordjević ocenjuje da je paradajz u Leskovačkom kraju dostigao nisku cenu zbog žurbe proizvodjača da što pre očiste zasade plastenika , kako bi zasadili novu kulturu.

U komšiluku žargonski rečeno, dakle na području Leskovca vlada veliko nezadovoljstvo zbog trenutne cene, i neke količine završe na deponijama.

– Godinu dana čekam sezonu da zaradim neki dinar, a sada sedim po ceo dan i pravim gubitke – jada se Danijel Nikolić iz Gornjeg Krajinca, jedan od manjih proizvođača.

Ništa bolje ne prolaze ni veći za koje je povrtarstvo i zanat i umetnost. Jedan od njih je Srđan Dimitrijević iz leskovačkog sela Kumarevo koji u plastenicima proizvodi najukusnije sorte, poput „bif“ paradajza, ali i nekoliko vrsta „šeri“ paradajza.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *