home Društvo, Vesti Žurka može, utakmica može, škola ne može?!

Žurka može, utakmica može, škola ne može?!

Četvrtina đaka u Srbiji, u 40 od 161 lokalne samouprave, od danas je na onlajn ili kombinovanoj nastavi, a do kada će trajati zavisiće od epidemiološke situacije u zemlji.

Redukovane časove imaju i djaci OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu u sedmom i osmom razredu. To znači da će sva odeljenja sa više od 15 đaka biti podeljena na dva dela, da će jedna grupa biti dan u školi, a sledeći na onlajn nastavi, pa će jedne sedmice imati tri dana u učionicama, a naredne dva. Ispitivanje će se u ovim slučajevima obavljati isključivo u školskim klupama.

Iako prema rečima nadležnih u našoj školi ima vrlo malo zaraženih djaka, odluka je doneta na osnovu drugog kriterijuma, broja zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, kao i procenta pozitivnih testova u odnosu na broj testiranih.

Istureno odeljenje Ekonomske škole u Doljevcu  u potpunosti je na onlajn nastavi, kao i sve srednje škole na teritoriji grada Niša. Djaci dakle neće dolaziti u škole, već će biti na “nastavi od kuće” uz pomoć laptopova, kompjutera, tableta, pa čak i mobilnih telefona. Baš kao što je to bio slučaj u nekoliko navrata tokom prošle školske godine.

Inače, trenutno radi se o gradovima i opštinama uglavnom iz južne, istočne i zapadne Srbije.

Ovakav režim rada naročito kada se radi o srednjoškolcima koji su iz redovne nastave odmah „uplovili“ u onlajn naišla je na negodovanje jednog broja i roditelja i djaka, pa i dela profesora. Većina njih,  kako kažu očekivala je bar kombinovani režim rada i za srednje škole, a sada, kako naglašavaju, pored prošle gotovo izgubljene godine kada je znanje u pitanju, sledi još jedna takva.

Pored toga, mnogi roditelji negoduju i zbog izdataka za recimo mesečne kartice koje nisu ni malo jeftine u prigradskom saobraćaju, a djaci su ih ovog meseca koristili svega osam dana. Mnoge porodice imaju dva ili više djaka koji putuju, te ti izdaci čine veliku stavku u kućnom budžetu. Sada se, naglašavaju, od mnogih djaka traži web kamera za praćene onlajn nastave, što je dodatni trošak.

Ako je za neku utehu, neki prevoznici koji saobraćaju u našem kraju najavljuju izvesne povoljnosti, bar kada je mesečna kartica u pitanju, samo se čekaju dalji potezi nadležnih o načinu održavanja nastave, kako bi se tačno znalo šta to konkretno podrazumeva. Naglašavaju da su i prošle godine, kada su djaci u jednom trenutku prebačeni na onlajn nastavu, takodje ponudili izvesne povoljnosti.

S druge strane, kako ističu neki roditelji u razgovoru za naš radio, mnoga okupljanja se održavaju bez ikakvih problema, poput svadbi, utakmica, samo se škole zatvaraju što, smatraju, nema nikakvog smisla, jer je dokazano da je veoma malo slučajeva zaražavanja bilo u samim školama i da se preventivne mere tamo najviše i poštuju.

Međutim, problem je, kažu stručnjaci,  što se delta soj sve više širi među mladima, posebno po raznim žurkama, proslavama, koncertima i sportskim utakmicama, pa onda postoji i velika opasnost da virus na taj način uđe u obrazovne ustanove, naročito kada su srednjoškolci u pitanju.

Upravo zato mnogi roditelji negoduju. Svesni su, kažu, opasnosti od širenja covida19, ali se pitaju kako to na utakmicu i žurku može, a u školu ne može?

Bilo kako bilo s obzirom na sve alarmantniju situaciju i drastičan rast korona brojki iz dana u dan, sasvim je izvesno da će narednog petka, kada bude obelodanjen novi presek situacije, škole u još mnogim opštinama i gradovima preći na alternativne vidove nastave.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *