Aleksandra i Veljko iz Pukovca pobednici takmičenja iz oblasti robotike

Aleksandra i Veljko Aleksić iz Pukovca, učenici II razreda ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu pobednici su takmičenja učenika srednjih škola iz oblasti medicinske fizike i elektronike „Felix“.

Takmičenje je održano na  Institutu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, a učestvovali su timovi iz timovi srednjoškolaca koji su došli iz Beograda, Niša, Požege, Jagodine i Ćuprije.

Kako kaže pobednik Veljko Aleksić tema ovogodišnjeg takmičenja je bila usko povezana sa aktuelnom epidemijom korona virusa pa je pobednički rad bio robot sa UV lampom za sterilizaciju prostorije.

  • Na takmičenju iz oblasti robotike prvi put smo učestvovali 3.februara ove godine u Kragujevcu n i predstavili solarni traker. Ovo je bilo takmičenje inovantnosti, dakle projekat je morao da bude jedinstven i sa novim tehnologijama. Na tom takmičenju osvojili smo prvo mesto potpuno neočekivano jer smo bili najmlađi učesnici- kaže Veljko u izjavi za Radio Koprijan.

    Aleksandra i Veljko sa mentorom prof. Šubarevićem

Jula meseca je usledio poziv od upravnika Instituta prof.dr nenada Stefanovića koji je pozvao Veljka i Aleksandru da odbrane titulu i učestvuju na takmičenju inovacionih tehnologija iz oblasti medicinske fizike.

Aleksandra iz Veljko iz Pukovca uz pomoć mentora profesora Predraga Šubarevića na ovom takmičenju pokazali svoje znanje, umeće i kreativnost u ovoj oblasti.

Oni su predstavili svog industrijskog robota, na kom rade još od februara, sa izvesnim modifikacijama u smislu dezinfekcije prostora, medicinskog alata i osoblja, ali i mogućnosti sortiranja alata i medicinskog materijala.

  • Robot je u stanju da prima daljinske komande u smislu pisanih reči, manuelne kontrole ali i govorne komande. Robot se na iste komande i odaziva, dakle može da priča sa vama. Objašnjava svoj rad i daje potrebne informacije za koje je upitan. Inače, robot se zove Miroslav- objašnjava Veljko Aleksić iz Pukovca, pobednik takmičenja.

Prilikom odbrane rada oduševili su stručnu komisiju, a robot je proto-tip i ne postoji za sada na tržištu robot sličnih mogućnosti.

Odbrana rada pred stručnom komisijom

Stručna komisija je ocenila da je ovaj rad izuzetno uspešan i da proizvodnja ovakvog robota u medicinske svrhe bio bi pravi pogodak, što je oduševilo Aleksandru i Veljka iz Pukovca.

Oni dodaju da su imali veliku podršku mentora prof Šubarevića i nesebičnu podršku škole koje pohađaju „Nikola Tesla“ u Nišu.

Nakon pobede i donošenja duple krune sa takmičenja brata i sestru očekuje prestižno takmičenje na Elektronskom fakuletu u Nišu IEEE, a radi se o Svetskom prvenstvu iz robotike, polufinalno nadmetanje.

ETŠ „Nikola Tesla“ iz Niša predložila je Veljka i Aleksandru za nadmetanje i rad je već prihvaćen od strane recezenata. Do sada su imali 8 učešća na konferenciji IEEE koje su održane online.

Ovo je inače takmičenje za starije studente i magistrante, tako da će Aleksandra i Veljko biti među najmlađim takmičarima, ali kako ističu njima veoma znači što će učestvovati na ovom takmičenju i biti rame uz rame sa mnogo iskusnijim protivnicima.

Mi na kraju kažemo: Bravo deco! Svojim znanjem i umećem predstavili ste našu malu opštinu u punom sjaju. Želimo im puno uspeha u daljem školovanju i  takmičenjima.

 

 

M.J.

Foto: Veljko Aleksić, privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *