U Dobričkom kraju u toku su jubilarni 50.Drainčevi susreti

50. Drainčevi sureti i ovoga puta okupili su veliki broj imena poznatih u našoj književnosti. Ova manifestacija, koja je ove godine još značajnija s obzirom na dvostruki jubilej, jer je ne samo 50. po redu, već se održavaju i na 120. godišnjicu od rođenja ovog poznatog književnog stvaraoca, otvorena je još 3.maja polaganjem cveća na Drainčev grob i održavanjem muzičko-scenskog programa “Draincu u čast”, uz učešće poznavalaca njegovog lika i dela, a nastavljeni danas u Dobriču uz stihove Ljubivoja Ršumovnića, Moše Odalovića, Todeta Nikoletića i Vlaste Cenića. Pesnici su trenutno u poseti Žitorađi, a planirano je da obiđu i decu u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji.

Zatim, u sredu 8. maja u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac” biće održan muzičko-scenski program, tribina i predstavljanje mladih srpskih pesnika. Nastupaće glumac Danilo Petrović i pesnik Srđan Živković. Istog dana u 18h se održava tribina na temu “Poezija i internet”, u kojoj učestvuju dr Jelena Jovanović, Marko Despotović, Enes Halilović i Igor Varga. U 19.30h svojim stihovima predstaviće se mladi srpski pesnici Maša Seničić, Bojan Marković, Milica Milosavljević i Danilo Lučić.

Majski deo Drainčevih susreta završava se sesijom Srpskog filozofskog društva – Populizam i kritičko mišljenje, 22. maja u 13h u sali biblioteke.

Inače, u aprilu je raspisan konkurs za Drainčevu nagradu, koja se dodeljuje svake godine autoru najbolje zbirke poezije objavljene u prethodnoj godini. Drainčevi književni susreti se već godinama unazad obeležavaju u maju i avgustu mesecu. Pesnici se okupljaju u mesecima kada je pisac rođen i kada je umro.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *