Žir je riznica zdravlja- ublažava depresiju, popravlja krvnu sliku i povoljno utiče na rad štitne žlezde!

Da li ste znali da kafa od žira krepi, ublažava depresiju, popravlja krvnu sliku i povoljno utiče na rad štitne žlezde?

O lekovitim svojstvima ove biljke  Radivoje Mitrović iz Klisure, inače i predsednik udruženja “Eko Koprijan”, uverio se redovnom konzumacijom kafe od žira već 5 godina. Kako kaže hrast su Sloveni  oduvek poštovali i cenili kao sveto drvo i zato treba koristiti njegova lekovita svojstva.

Radivoje iz Klisure redovno bere plodove hrasta, žir suši, peče i zatim melje i od njega, kako ističe, pravi kafu koja leči i okrepljuje organizam. On dodaje da je hrast  veliko i dugovečno drvo koje je simbol snage, materijalne i duhovne stabilnosti. Koliko je poštovan u narodu govori u prilog i činjenica da se i danas  za badnjak u kuću unosi mladi hrast, ali pored običaja zaboravili smo na njegovu lekovitost.

  • Glavni sastojak žira je tanin, koji žiru daje gorčinu. Zrele plodove prvo treba propržiti, oljuštiti, a zatim samleti u jakom blenderu. Kada pripremate napitak, stavite decilitar vode da proključa, dodajte kašičicu mlevenog žira, pa kuvajte desetak minuta. Procedite napitak, a u njega možete dodati malo šećera, meda ili mleka, ali je najbolje piti ga bez dodataka- kaže Mitrović u izjavi za Radio Koprijan.
Radivoje Mitrović iz Klisure

On dodaje da je nauka je već dokazala da žir sadrži dosta aktivnih materija koje za sada nisu dovoljno iskorišćene u farmaceutskoj industriji, a najvažnije od njih su velike količine gvožđa, bakra, fosfora i kalijuma, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata.

  • Što je najbolje od svega, veoma se lako pravi, a ukus je sličan omiljenom jutarnjem napitku, da ovo piće zovu žir-kafa. Anemičnim osobama preporučuje se da napitak prave dva puta dnevno – kaže Mitrović.

Radivoje iz Klisure kaže da se mleveni žir može piti i kao bela kafa tako što ćete u 2 decilitra vrućeg mleka dodati dve kašičice mlevenog žira, a po ukusu zasladiti medom.  Može da se doda u med, jogurt, supe, čorbe ili neko drugo jelo po izboru.

  • Ukoliko ste rešili da probate žir-kafu treba napomenuti da žir sazreva u septembru i oktobru, tako da je ovo prave vreme za berbu i da u zimskim danima uživate u ukusu i benefitima koje donosi ovaj napitak- kaže Radivoje koji redovno konzumira ovaj napitak.

Prema nekim izvorima Sloveni su ga koristili kao hranu, jer daje snagu. U Rusiji, Ukrajini, Norveškoj i Švedskoj se od žira pravi brašno ili se peče i jede kao kesten. Minerali podižu životnu energiju, greju organizam, povoljno utiču na disanje i rad srca.

Žir je bogat mineralima, a posebno gvožđem. Radivoje  ističe da žir-kafa povoljno deluje na probavu, rad creva i u slučaju hemoroida. Reguliše rad štitnjače i menstrualne cikluse. Stabilizuje pritisak i masnoću u krvi. Pomaže kod depresije.

M.Jovanović

One thought on “Žir je riznica zdravlja- ublažava depresiju, popravlja krvnu sliku i povoljno utiče na rad štitne žlezde!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *