Paprene cene kartica: Više od 100 evra za mesečni prevoz đaka

Početak školske godine se bliži, a roditelje, pored nabavke udžbenika i školskog pribora, hvata panika od cena đačkih mesečnih karata.

Svaki 1.septembar otvara Pandorinu kutiju kada je u pitanju đački prevoz, jer pored svih poskupljenja, paprenih cena kompleta udžbenika, cena školskog pribora, za jednog učenika koji putuje iz nekog sela opštine Doljevac  na školovanje u Niš treba izdvojiti mesečno i više od 100 evra za prevoz.

Cena mesečne đačke autobuske karte za relaciju Rusna-Niš košta 9.210 dinara, cena prevoza za učenike od Pukovca do Niša je 8.800 dinara.  Roditelji đaka iz Doljevca za mesečni prevoz treba da izdvoje 7.950 dinara, a karta na mesečnom nivou od Malošišta do Niša košta 7.200 dinara.

Ovim cenama prevoza treba dodati i cene mesečnih karata za gradski prevoz, pa primera radi ako đak putuje iz Rusne (9.210 din) i pored lokalnog autobuskog prevoza koristi i gradski za sve tri zone (3.085 din) kartica za prevoz onda košta neverovatnih 12.295 dinara ili oko 105 evra.

Roditelji sa teritorije opštine Doljevac malom broju dece ne kupuju, prema našim saznanjima, kartice za gradski prevoz, zbog blizine škole od autobuskog stajališta, ali ako su primorani da kupuju onda će mesečni izdatak za jedno dete biti oko 100 evra.

Tako, prema zvaničnom cenovniku cena mesečne gradske kartice za zonu I košta 1.850, za I+II zonu 2.460, a sve tri zone koštaju 3.085 dinara.

Najveći izdatak i udar na kućni budžet imaju roditelji đaka iz Žitorađe, jer mesečna karta košta 11.250 dinara ne računajući cenu gradskog prevoza.

Prošle godine (1.09.2021.) cena autobuske mesečne đačke karte za relaciju Niš-Doljevac koštala je 5.720 dinara, od Pukovca do 6.330 dinara, a za deonicu od Malošišta do Niša 5.170 dinara. Prošle godine septembra meseca mesečna kartica za gradski prevoz, koštala je za  prvu zonu  1.385 dinara, 1.845 za I i II zonu i 2.315 za sve tri gradske zone.

Na kraju računica govori da su cene mesečnih đačkih karata, u odnosu na prošlu godinu, poskupele, bezmalo, 50 odsto.

Inače, cene gradskog prevoza poskupele su 1. juna ove godine, a dva meseca pre toga poskupele su bile i mesečne karte lokalnog đačkog prevoza.

Neki od roditelja bili su šokirani novim cenovnikom Niš Ekspresa i ističu da ne znaju kako će naći novac za sve neophodne pripreme đaka za polazak u školu, jer mnogi od njih imaju po dva srednjoškolca, pa samo za prevoz  mesečno moraju da izdvoje oko 200 evra. Kako kažu, sve to povećava trošak i utiče na kućni budžet.

M.J.

One thought on “Paprene cene kartica: Više od 100 evra za mesečni prevoz đaka”

  1. Strasno je i cene a i to sto su zbog korone ukinuli mnogo linija i evo godinama problemi.Malosiste je bilo bar po tome najbolje jer su svi autobusi prolazili tu.Sad kad i u Malosistu prodje par sati do autobusa za Nis mogu da zamislim kakav je problem tek ljudima iz Rusne, Sainovca Capljinca .Zato sela i izumiru plus i cena karte. Moralo bi da opstina poradi na tome pa makar osnovdla svoj prevoz.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *