Radovi na rekonstrukciji trga u Pukovcu teku po planu

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji trga Doma kulture u Pukovcu sa autobuskim stajalištem teku po planu.  Ideja i cilj projekta, kako ističu iz lokalne samouprave, ogledaju se u atraktivnoj ponudi usluga turizma, rekreacije i kulture koje mogu koristiti ne samo stanovnici na teritoriji opštine već i stanovnici većih gradova u neposrednoj blizini. Kako kaže predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić, radovi su ispunjenje obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom posete Doljevcu. Rok za završetak radova je 90 dana.

Naime, kako Ljubić podseća, prilikom posete predsednika Vučića  dogovoreno da se izgradi plato u centru Pukovca, a vrednost radova je  nešto više od 45 miliona dinara. Sredstva za izgradnju trga u Pukovcu izdvojilo je Ministarstvo privrede uz učešće lokalne samouprave. Realizacijom projekta očekuje se povećanje broja posetilaca na kulturnim manifestacijama koje se svake godine organizuju na ovom prostoru, očuvanje kulturne baštine, poboljšavanje kvaliteta života žitelja opštine Doljevac, povezivanje turističkih i kulturnih kapaciteta naselja na teritorije opštine Doljevac kao i generisanje dodatnih prihoda od turizma, prodaje robe i usluga kako bi se ostvario ubrzani i održivi razvoj kako samog naselja tako i opštine.

Projekat sanacije i rekonstrukcije uređenja trga-platoa ispred Doma kulture sa autobuskim stajalištem u Pukovcu obuhvata: uklanjanje postojeće bine zajedno sa nadstrešnicom, tako da proširenje ulaznog dela dobija funkciju nove bine i isprojektovana nova nadstrešnica nad njom, zamena stare ograde novom, postavlјanje novog mobilijara za igru dece i gumene podloge na mestu dečijeg igrališta, nove zelene površine sa srednjim i visokim rastinjem, postavlјanje fontane sa podzemnom mašinskom prostorijom, u kojoj se nalazi neophodna oprema i kompenzacioni bazen.

Projektom je predviđeno da budu zadržani postojeći spomenici na parceli uz sanaciju stuba spomenika, osvetlјenje partera, video nadzor, bojenje prednje fasade u okviru tekućeg održavanja i projektovano autobusko stajalište ispred Doma kulture sa širinom koja omogućava nesmetano kretanje pešaka uz zadržavanje postojećeg kanala za odvođenje atmosferskih voda.

Sa socijalnog stanovišta veliki je značaj projekta za malu sredinu kao što je selo Pukovac. Većina mladih koji žive u ruralnim područjima su uklјučeni u polјoprivrednu proizvodnju ili su zaposleni u nekoj od novootvorenih fabrika na teritoriji opštini Dolјevac i grada Niša. Na ovaj način  će se stanovnicima ovog područja a naročito omladini i deci, pružiti mogućnost uživanja drugih različitih sadržaja – kako rekreativnih tako i kulturoloških pošto se veliki broj kulturnih manifestacija održava upravo na ovom platou-trgu.

Sanacijom i rekonstrukcijom uređenja trga-platoa Doma kulture sa autobuskim stajalištem,  pobolјšaće se kvalitet života seoskog stanovništva, stvarajući stimulativno okruženje za razvoj turizma i  kulture, efikasnije organizacije ponude sadržaja turizma i kulture opštine i uspešnije valorizacije turističkih i kulturnih vrednosti uz revitalizaciju sela, kako bi se ostvario njihov ubrzani i održivi razvoj, a samim tim i opštine Dolјevac u celini. Projekat doprinosi postizanju vizije i definisanih strateških cilјeva koju je usvojila opština Dolјevac i doprineće ukupnom održivom lokalnom razvoju i povećanom učešću građana u kulturnom, turističkom i društvenom životu opštine Dolјevac.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *