Bogato kulturno-zabavno leto u doljevačkom kraju

Čitav niz kulturno – zabavnih manifestacija, u organizaciji Javne biblioteke u Doljevcu, priprema se za ovo leto. Već iduće subote 29. juna  na obali Južne Morave, na poznatom izletištu kod Klisure, održava se najpoznatija manifestacija ovoga kraja, 12. Južnomoravske riblje čarolije, a već 1.jula i najnovija Likovna kolonija u Orljanu. Pored toga, u organizaciji Javne biblioteke iz Doljevca, za ovo leto pripremaju se i druge značajne i popularne manifestacije, poput Sabora Sv. Jovana Krstitelja u Orljanu i Bostanijade u Mekišu.

Nadmetanje u pripremanju  najukusnije riblje čorbe okupiće  i ovoga puta petnaestak kulinarskih ekipa, kako amatera, ljubitelja kulinarstva, tako i profesionalnih kuvara sa dugogodišnjim iskustvom. Prijave su u toku, a svi zainteresovani mogu se javiti na telefon Javne biblioteke 018870814 ili lično, rekao je u izjavi Radio Koprijanu direktor ove ustanove kulture Bogi Mitić.  Za pobednike su obezbedjene vredne nagrade, a žiri će činiti renomirani kulinarski stručnjaci. Planirano je da priprema riblje čorbe traje od 14 do 17 časova, zabavni program, uz nastup kulturno-umetničkih društava iz Pukovca, Čapljinca, Malošišta, Brestovca i Lipovice, počinje u 20 časova, kada će biti proglašeni i pobednici.

Takodje, po tradiciji, priprema se i niz propratnih dešavanja, poput takmičenja u pecanju, pikadu i šahu, koja će biti održana u toku pre podneva, a za najmladje i ove godine biće prisutan konjički klub Nonius iz G.Medjurova.  Za sve posetioce, koji se očekuju ne samo iz našeg kraja, nego i šire, s obzirom na popularnost ove manifestacije, biće na raspolaganju i cisterna sa zdravom pijaćom vodom, koju svake godine obezbedjuje Vojska Srbije, a biće prisutni i spasioci, koji će tokom celog dana dežurati pored reke.

Nakon Južno-moravskih ribljih čarolija, već 1.jula počinje Likovna kolonija u Orljanu, 19. po redu. Dolazak je najavilo 14 likovnih umetnika, uz učešće jednog slikara iz Rusije, tako da je ova manifestacija već dobila titulu internacionalne.  Svaki likovni umetnik naslikaće po dva umetnička dela, čime će fond biblioteke biti uvećan za tridesetak slika, pored postojećih oko dve stotine, koje krase mnoge javne ustanove u opštini Doljevac.

Takodje, 6. jula ova ustanova kulture organizuje tradicionalni Sabor Sv. Jovana Krstitelja na brdu Kukumiga, a već 20. jula je na programu 20. po redu, nadaleko poznata manifestacija, Bostanijada u Mekišu.

Za taj dan priprema se celodnevni program, a planiran je i niz edukativnih savetovanja, kao i kulturno-zabavni program. U planu je da najbolji poljoprivredni proizvodjač bude nagradjen poljoprivrednom mašinom, a značajne nagrade biće obezbedjene i za proizvodjače najveće lubenice.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *