Doljevac: Dobar odziv za vakcinaciju protiv sezonskog gripa

U doljevačkom  Domu zdravlja ostalo je oko 100 doza vakcine protiv gripa od 510 pristiglih. Kako kažu nadležni ove godine je odziv građana zadovoljavajući u odnosu na prethodne godine, a najveći odziv pacijenta bio je u Doljevcu i Pukovcu. Lekari dodaju da još uvek nije kasno da građani koji spadaju u rizične grupe prime cepivo i napominju da je potrebno da se jave svom izabranom lekaru koji će na osnovu procene zdravstvenog stanja izdati nalog za vakcinaciju.

Vakcinacija se i dalje sprovodi u svim ambulantama na teritoriji opštine Doljevac, kao i u Domu zdravlja. Ove godine, prvi put, obezbeđena je  četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

Nadležni iz doljevačkog Doma zdravlja apeluju na sve osobe koje su pod povećanim rizikom za nastanak komplikacija ukoliko dođe do infekcije, da se u narednim danima vakcinišu i dodaju da je potrebno dve do tri nedelje da se stvori imunitet koji bi organizam zaštitio od infekcije.

Besplatnu vakcinu uz nalog izabranog lekara mogu da dobiju hronični bolesnici, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima i trudnice.

Vakcinacija protiv gripa je važna jer se tako smanjuje prenošenje virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji, kažu u doljevački lekari, ali se i smanjuju obolevanja i umiranje usled komplikacija.

Vakcinu o trošku države imaju upravo da prime i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *