Doljevčani pored oružja i municije, vraćaju i eksplozivna sredstva

Akcija predaje oružja pokrenuta na nacionalnom nivou daje rezultate, kažu nadležni, od 8. maja do sada MUP-u je predato oko 20 000 komada oružja i oko milion metaka i minsko-eksplozivnih sredstava. Ova akcija traje do 8.juna, a nakon toga očekuju se izmene Zakona i od tada će svi koji i dalje budu imali nelegalno i neregistrovano oružje, biti strože kažnjavani.

Pozivu da predaju oružje odazvali su se i gradjani opštine Doljevac, te je doljevačka Policijska stanica prikupila i oružje i municiju, a bilo je i nekoliko minsko-eksplozivnih sredstava. –Prema podacima MUP-a, doljevačka Policijska stanica prikupila je do sada oko dvadeset komada oružja, oko 6 000 metaka različitog kalibra i nekoliko minsko-eksplozivnih sredstava, rekla je u izjavi Radio Koprijanu portparol Policijske uprave Niš Snežana Martinović. Za isto vreme, na području u nadležnosti Policijske uprave Niš, prikupljeno je ukupno 1 000 komada oružja, 70 000 komada municije i oko 90 minsko-eksplozivnih sredstava, od čega je najviše bombi, dodaje PR PU Niš.

Inače, kako ističe, prema njihovoj evidenciji, značajan je broj ljudi koji su, posle nedavnih tragičnih dogadjaja, odlučili da predaju svoje oružje iako je ono bilo u legalnom posedu. –Takvih je skoro polovina.

Martinović  još jednom podseća da svi gradjani naše zemlje koji imaju oružje, municiju, delove oružja ili minsko-eksplozivna sredstva u nelegalnom posedu isto mogu predati najbližoj policijskoj stanici bez ikakvih sankcija do 8.juna.  –Tokom ovog perioda građani koji predaju neregistrovano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posledice, a ne moraju dokazivati ni poreklo oružja. Poziv se odnosi na sve vrste oružja koje su protivpravno držali. Građani prilikom predaje nisu u obavezi da se legitimišu.

Takodje, dodaj naša sagovornica, neophodno je i da se oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika preda na čuvanje policiji, do okončanja ostavinskog postupka i određivanja vlasnika. U skladu sa zakonom, svaki građanin kod koga se ovo oružje nalazi u obavezi je da ga preda MUP-u na čuvanje, do rešavanja pitanja vlasništva nad oružjem. –Naglašavamo da građani koji predaju oružje koje je kod njih ostalo iza pokojnih lica, kao i građani koji predaju nelegalno oružje neće snositi nikakvu odgovornost i posledice, ukoliko oružje predaju do 8. juna 2023. godine. Oružje se može predati svakog dana od 7 do 19 časova bilo kojoj policijskoj stanici, kaže Snežana Martinović iz PU Niš.

Iz MUP-a takodje obaveštavaju građane da osim ličnog dolaska i predaje, mogu kontaktirati najbližu policijsku stanicu i pozvati policijske službenike da dođu po oružje i eksplozivne naprave i preuzmu ih, što se naročito odnosi na minsko-eksplozivne naprave, iz bezbednosnih razloga.

Isto tako i svi oni koji imaju oružje u legalnom posedu, ali ga više ne žele, mogu kad god odluče isto predati policiji.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *