Horor u Doljevcu (1.-3.jul): Detaljan program SLAUGHTER HORROR i HEAVY METAL FESTIVALA

Nesvakidašnji, uzbudljiv, jedinstven, inovativan-Komplos Art Factory SLAUGHTER HORROR FESTIVAL i HEAVY METAL FESTIVAL autorskih bendova u Doljevcu počinje u petak 01. jula u prostoru nekadašnje klanice. Svetskte premijere horor filmova poput ostvarenja „Agata“ i vrhunska muzika heavy metal žanra, tokom tri večeri, garancija su vrhunske zabave, uz obezbedjen besplatan ulaz, kao i prevoz iz Niša i Leskovca.

Dobri, umetnički horor filmovi su jedan oblik otvaranja očiju pred hororima naše egzistencije, ne samo socijalne, nego i psihičke, duhovne, metafizičke. Festival umetničkih horor filmova pokušaj je da odvojimo horor filmove konfrontacije od horor filmova eskapizma i prikažemo ih publici koja ih drugačije ne bi bila svesna, jer bi joj prošli ispod radara, zasenjeni onim hororima koji su marketinški glasnije, prominentnije plasirani na tržištu razbibrige, kažu organizatori.

Program, tokom sve tri festivalske večeri traje od 19 do 24 časa.

Kako za Radio Koprijan kažu organizatori tokom tri festivalske večeri biće prikazani sledeći filmovi:

2551.01: Dete (Austrija, 2021)

Reditelj: Norbert Fafenbihler

65 min

Čovek spasi dečaka od nasilja, a zatim lutaju užasnim podzemnim svetom koji nastanjuju groteskne maskirane figure. Film je eksperimentalna pank reinterpretacija Čaplinovog filma Dete (1921) u stilu Linčove Glave za brisanje, koju je sam autor definisao kao „distopijski slepstik“. Ovo ostvarenje dobilo je specijalno priznanje „New Visions Award“ na prestižnom filmskom festivalu u Sićesu (Sitges), Španija.

Agata (SAD, 2022)
Reditelji: Rolan Besera, Keli Bigelou Besera
60 min

Profesor pati od smrtonosne bolesti. Igrom sudbine on prisustvuje neverovatnom događaju u kojem učestvuje njegova misteriozna komšinica Agata. U nadi da će pronaći lek za svoju bolest, on pristaje da je prati na čudnom i rizičnom putovanju u zaboravljenu, ali ne sasvim napuštenu urbanu pustoš.
Sumorna, misteriozna, klaustrofobična, vizuelno zasenjujuća mešavina žive akcije i animacije. Svetsku premijeru ima na Slaughter festu!

Cenzor (Velika Britanija, 2021)
Reditelj: Prano Bejli-Bond
84 min

Nakon što je pogledala neobično poznati nasilni horor, Enid, filmska cenzorka, kreće da razreši misteriju iz prošlosti vezanu za nestanak svoje sestre, upuštajući se u potragu koja rastače granicu između fikcije i stvarnosti.
Nadrealni psiho-triler smešten u 1980-e u Velikoj Britaniji. Dobitnik nagrada na filmskom festivalu Imagine, Međunarodnom festivalu fantastičnog filma u Neušatelu i Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

Zora sviće iza očiju (Nemačka, 2021)
Reditelj: Kevin Kopacka
73 min

Pošto su upravo nasledili oronuli zamak, razočarana žena i njen mrzovoljni muž odlučuju da provedu noć u toj ruini, dok vreme i stvarnost polako počinju da se menjaju oko njih. Ljubavno pismo evropskom horor filmu šezdesetih i sedamdesetih. Stvari nisu onakve kakve izgledaju u ovom visokostilizovanom žanrovskom filmu. Dobitnik nagrada za najbolji film na FrightFest-u, Roho Sangre, Drakula Film Festivalu, itd.

Zaključana vrata (Kina, 2021)

Reditelj: Orkenbek Bejsenbej

105 min

Lepa mlada devojka Fang živi sama u modernom gradu. Neko joj je jedne noći nasilno obio bravu, a obezbeđenje kasnije kaže da monitor na njenom spratu ne radi. Fang je nejasno svesna da se neko ušunjao u njen stan. Napet horor-triler o urbanoj paranoji, inspirisan španskim filmom Čvrsto spavaj (2011).

Čujem drveće kako šapuće (Mađarska, 2022)

Reditelj: Jožef Galaj

77 min

Bežeći od svoje napaćene prošlosti, čovek se zaposli da radi usred šume, samo da bi otkrio da je njegov miran život razbijen kada se ubrzo ispostavi da ništa oko njega nije kako se čini. Jeziv, atmosferičan film, dobitnik nagrada na DRUK International Film Festivalu, High Tatras Film & Video Festivalu, IndieFESTu, Paradise Film Festivalu, Vegas Movie Awards, itd.

Kuća u džungli: buđenje (Indija, 2021)

Reditelj: Arunava Chowdhury

127 min

Tokom monsuna 1985. godine, grupa putnika prolazi kroz kišne šume istočne Indije da bi stigla do spasilačkog kampa. Zbog nepredviđenih okolnosti prinuđeni su da prenoće u staroj napuštenoj kući ispunjenoj mračnim tajnama iz prošlosti. Atmosferičan klasični horor o ukletoj kući – iz Indije.

Maska ludila (Austrija, 2013)

Reditelj: Norbert Fafenbihler

80 min

U ovom dugometražnom eksperimentalnom filmu, britanski glumac Boris Karlof otelovljuje približno 170 različitih likova. Glumačka karijera duga 50 godina (1919 – 1969.) sabijena je u jedan vrtoglavi film. Protagonista doživljava šizofreno horor putovanje u kojem se suočava sa verzijama sebe pod različitim maskama, u različitim životnim dobima, različitih polova i rasa.

Glasnik iz senki (Austrija , 2013)

Reditelj: Norbert Fafenbihler

60 min

Eksperimentalni „found footage“ odaje počast ikoni nemog horor filma Lonu Čejniju. Norbert Fafenbihler je ponovo izmontirao delove iz 46 sačuvanih filmova od 200 koliko je Čejni snimio, kao omaž Čenijevoj umetnosti, nesvakidašnjoj moći horor filma i paradoksalnoj čari bioskopa.

Posednik (Kanada, 2021)

Reditelj: Brendon Kronenberg

103 min

Agentica radi za tajnu organizaciju koja koristi tehnologiju implantacije za mozak kojom se može posednuti um i telo drugih ljudi – i na taj način ih tera da počine atentate za visoko plaćene klijente. Nevolje počinju kada ona nije u stanju da napusti opsednuto telo. Veoma brutalan i krvav SF-horor triler. Dobitnik mnogih nagrada na Gerardmer Film Festivalu, Monster Festu i Sićesu.

Seansa (SAD, 2021)

Reditelj: Sajmon Baret

92 min

U prestižnoj Ferfild akademiji, elitnom internatu za devojčice, šest prijateljica se u šali upušta u noćni ritual i priziva duh mrtve bivše studentkinje koji navodno opseda njihovu školu. Pre jutra, jedna od devojaka je mrtva, ostavljajući ostale da se pitaju šta su to probudile. Scenarista filmova Ti si sledeći i Gost, i reditelj segmenata u omnibusima VHS 2 i VHS 1994, debituje sa svojim prvim dugometražnim filmom. „Kao i njegova prethodna dela, ima dosta preokreta i preokreta, a iako iskusnim horor gledaocima neće biti teško da pogode većinu njih, i dalje ima dosta zabave“ (Eye for Film).

Čuvari večnosti (Grčka, 2021)

Reditelj: Aristotelis Maragkos

64 min

Gospodin Tumi opsesivno cepa papir da bi kontrolisao čudovišta koja ga prate od detinjstva, ali kada se probudi usred leta za Boston i otkrije da je većina putnika iz aviona nestala, mora da se suoči sa papirnatom noćnom morom koja preti da pocepa samo tkanje stvarnosti. Klasična miniserija Stivena Kinga Langolijeri (1995) rekonstruisana je u ovom eksperimentu radikalne animacije kolaža koji je nastao mukotrpnim štampanjem kadrova iz mini serije, njihovom ponovnom montažom i kombinovanjem pomoću tehnika kolaža od papira i animacije. Pobednik (posebno priznanje) na Međunarodnom festivalu nezavisnog filma u Buenos Ajresu.

Leptirica (Srbija, 1973)

Reditelj: Đorđe Kadijević

64 min

Vampir napada vodeničare u jednom zabitom srpskom selu u 19. veku. Mladi Strahinja zajedno sa seljanima pokušava da pronađe i uništi vampira pre nego što selo izumre od gladi. Prvi jugoslovenski/srpski horor film, iako rađen za TV, ujedno je i jedan od najjezivijih: kultno otelotvorenje stravičnog bića iz srpskog folklora, ali sa autentičnom autorskom, umetničkom nadogradnjom našeg velikog reditelja. Prikazujemo nedavno remasterovanu verziju.

Najbolji film biće nagrađen „Zlatnom Macolom“ koja je asocijacija na radni alat doljevačke klanice osnovane daleke 1952. godine.

Tokom tri dana „Slaughter festivala“na dva nezavisna stejdža nastupaće najaktuelniji bendovi sa srpske metal scene uz gostovanje muzičkih grupa iz Grčke i Bugarske. Radio Koprijan vam donosi i detaljne satnice nastupa bendova.

PETAK 1. 6. 2022. 19:00 – Bitter taste (SRB) 20:00 – Shut (SRB) 21:00 – Jenner (SRB) 22:30 – Sewn Mouth (GRE)

SUBOTA 2. 6. 2022. 19:00 – Raindogs Chapter III (SRB) 20:00 – Dawn Of Creation (SRB) 21:00 – Alitor (SRB) 22:30 – Panterchuggah (SRB)

NEDELJA 3. 6. 2022. 19:00 – Kramer (SRB) 20:00 – Mud Factory (SRB) 21:00 – Rejuvenation (BUL) 22:30 – Metal-Lica (SRB)

Pored projekcija filmova, posetioci će moći da vide i muralima oslikane zidove klanice na temu istorije filmskog horora.

Takodje, tokom trajanja festivala biće organizovani i propratni sadržaji, poput tribine na temu „Pola veka Leptirice: Horor u srpskoj kinematografiji“, u subotu 2.jula, od 13 časova. Razgovaraće se, izmedju ostalog, i o potencijalima za kvalitetna horor ostvarenja u srpskoj kinematografiji i o dosadašnjim postignućima na tom planu u filmovima Kadijevića, Markovića, Šijana, ali i novijih autora kao što su Zečević, Đorđević, Spasojević. Moderator je dr Dejan Ognjanović, programski direktor Slaughter Festa i autor knjige „U brdima horori: srpski film strave“ u izdanju Niškog kulturnog centra. Učestvovaće Jovan Ristić, direktor Festivala srpskog filma fantastike i koautor knjige „Izgubljeni svetovi srpskog filma fantastike“ i dr Marko Pišev, pisac i predavač sa grupe za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Horor festival u Doljevcu jedinstven je ne samo u ovom delu zemlje, već i šire, i preme rečima organizatora odlična je prilika da prisustvujete nečem novom, a nekadašnja klanica se pokazala kao idealan prostor za tvrd zvuk koji dopire iz distorzija gitara jer uz udare bubnjeva podseća na splet istorijskih okolnosti koji je hteo da nekadašnji privredni gigant iz Doljevca, baš kao i muzički pravac Heavy Metal, dožive svoj vrhunac tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Prvih sto gledalaca svakog dana degustiraće besplatno pivo i kokice.

Za posetioce iz Niša i Leskovca, biće organizovan specijalan autobuski prevoz do Doljevca i nazad, kao i besplatan parking za one koji dolaze svojim kolima. Na internet adresi https://slaughterfestival.com/horor/ možete se prijaviti za besplatan prevoz do festivalskog prostora i nazad.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *