Nov ambijent u Domu za stara i invalidna lica u Doljevcu

U dvorištu Doma za stara i invalidna lica u Doljevcu završena je fontana. Korisnici će sada moći da uživaju u prelepom ambijentu i provode slobodno vreme u letnjikovcu oko kojeg je izgrađena fontana. Kako kaže direktor ove ustanove Dejan Radovanović trude se da stvore što bolje uslove za smeštaj i negu korisnika, zato su u proteklom periodu akcenat stavili na kompletno uređenje dvorišta Doma. On dodaje da su u  poslednjih godinu dana znatno su poboljšani uslovi za smeštaj korisnika. Uređene su unutrašnje prostorije, zamenjen je kotao za grejanje, a rešen i problem ventilacije u prostorijama za pranje i sušenje veša kao i u kuhinji. Takođe, prošle godine kupljeno je devet novih električnih kreveta sa kompletnom pratećom opremom, a ove godine obezbeđena su sredstva za nabavku još deset električnih kreveta.U narednom periodu se nadaju da će obezbedi sredstva za ugradnju solarnih panela čime bi dosta uštedeli na računima za utrošenu električnu energiju.

  • Ove godine planirali smo izgradnju fontane u sklopu letnjikovca i to smo uspešno završili. Radove smo finansirali iz sopstvenih sredstava. Imamo još planova koje želimo da uskoro realizujemo ičime bi smo ambijent naših korisnika učinili što prijatnijim- rekao je Radovanović u izjavi za radio Koprijan.
Fontana u Domu za stara i invalidna lica u Doljevcu

Koliko će biti urađeno i koje planove će realizovati zavisi od novčanih sredstava, jer kako kaže Radovanović, ambicije su velike, a sredstva ograničena.

  • Mi smo u ovoj godini, pored završetka fontane u sklopu letnjikovca, planirali i izgradnju zabavno-rekreativnog centra za naše korisnike. Ovaj centar bi bio površine 30 metara kvadratnih, gde bi bili smešteni kavezi u kojima bi smo čuvali ukrasnu živinu i manje životinje. O njima bi, uz našu pomoć, brinuli korisnici Doma. Takođe, planirana je i izgradnja prilaznih staza do ovoj objekta- istakao je Radovanović.

Ove godine planirana je rekonstrukcija krova na zgradi Doma za smeštaj starih i invalidnih lica, ali i rekonstrukcija krova na letnjikovcu. Najveći problem trenutno predstavljaju veliki računi za utrošenu električnu energiju.

  • Mesečni račun za utrošenu električnu energiju iznosi od 250.000 do 300.000 dinara, što na godišnjem nivou iznosi blizu 3 miliona dinara. To je veliki izdatak iz našeg budžeta i mi se trudimo da na neki način smanjimo potrošnju. Prvi korak ka uštedi je da smo krenuli sa izradom projekta za nameštanje solarnih panela. Ugradnjom bi smo dosta uštedeli i taj novac bi smo mogli da iskoristimo za druge projekte i namene- istakao je direktor Radovanović.

Plan je da preko solarnih panela bude povezan bojler koji je kapaciteta oko 3 tone čiji zagrevanje najviše povećava račun za električnu energiju.

Projekat je u završnoj fazi izrade, ali novca za ugradnju tih panela trenutno nema u budžetu ove ustanove, pa se nadaju da će sredstva obezbediti preko resornog ministarstva.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *