Nova emisija radio Koprijana “Otisak prošlosti”

Od četvrtka 10. januara radio Koprijan, počinje emitovanje emisije „Otisak prošlosti“. Ovaj serijal ima 18 radio emisija , koje će biti emitovane svakog četvtrka u 11.00 časova i u reprizi u 16.00 časova.

Prva emisija nosi naziv „Opština Doljevac u prošlosti“, a zatim slede emisije  „Srednjevekovni grad Koprijan“, „Rana naselja na obroncima Seličevice“, „Stari mitovi doljevačkog kraja“, serijal „Crkve i crkvišta“ ( podeljeno u 5 celovitih emisija: Hram Svete Petke u Ćurlini- hram najbogatije istorije, crkve Sv.Jovana i Paraskeve u Orljanu,  crkva Sv. Simeona Stolpika- nekadašnja ranovizantijska grobnica za decu, crkve Sv.Gavrila u Kočanu i Sv.Nikole u Pukovcu- u kojoj postoji spomen kosturnica palim borcima 1912-1918. i crkva Sv.Romana u Belotincu. ), „Dobrič, plodno polje poznato još od Turaka“, „Pirinčana polja“, „Pali za slobodu do 1918“.( 2 emisije),  „Etno nasleđe“, „Velikani doljevačkog kraja“ ( 2 emisije), „Kako su braća Dimitrijević osvetlila Doljevac“ i „Očuvanje lokalnog dijalekta“.

Svaka emisija obradila je zanimljive i malo poznate istorijske činjenice o ovom kraju, koje nigde drugde nisu prezentovane na ovako detaljan način.

Tokom realizacije ovog projekta sakupljena je dokumentacija i podaci od stručnih saradnika koji su korišćeni u izradi radio emisija.

Metodu istraživanja  i aktivne participacije, koristili smo sa ciljem selekcije i obrade materijala, odnosno sadržaja značajnog za stanovništvo ovog kraja i promociju turističkog i istorijskog  potencijala opštine Doljevac.

Radili smo intervju sa stručnim licima za datu oblast, istoričarima, arheolozima, etnolozima,  stručnnjacima za jezik i dijalekat, potomcima slavnih ratnika, potomcima velikana opštine Doljevac i istaknutim pojedincima ovoga kraja, koji i danas aktivno rade na našem društvenom   razvoju.

O Doljevcu u prošlosti, o srednjevekovnom gradu Koprijanu, o ranim  naseljima na obroncima  planine Seličevice, koja jednim delom zauzima teritoriju opštine Doljevac, razgovarali smo sa istoričarima i etnolozima, jedan od njih je i Đorđe Stošić iz Zavoda da zaštitu spomenika kulture Niš.

 

Kada smo radili emisiju Stari mitovi doljevačkog kraja- obišli smo sve lokacije gde se spredaju priče i predanja i zabeležili razgovore sa starijim ljudima koji se sećaju tih priča i predanja.  Serijal Crkve i crkvišta na teritoriji opštine Doljevac, donosi neke još  neobjavljene istorijske podatke, zaboravljena predanja o nastanku bogomolja. Crkveni letopisi i izjave istoričara obogatili su ovaj serijal.  Plodna polja Dobriča i malo poznata pirinčana polja koja su nekada postojala ovde, slikovito su opisana u turskim defterima iz 15.veka, što smo mi na zanimljim način obradili u našim emisijama, o istoriji Dobriča govorio je publicista i novinar Ljubiša Milošević. O etno nasleđu doljevačkog kraja govorio je prof. književnosti , pisac i sakupljač narodnih umotvorina, Vlasta N. Cenić, koji je i izdao knjigu „Kladenče“ u kojoj je zapisao sve lirske narodne pesme koje su se pevale  u ovom kraju, ali i kako se nekad živelo i radilo. Posebnu pažnju posvetili smo palim doljevačkim borcima tokom ratova na početku 20.veka, naročito tokom Prvog svetskog rata, jer je učešće doljevačkog stanovništva u tom ratu bilo primetno i značajno. Naime, u okviru Moravske divizije za vreme oslobođenja od okupatora 1918. godine u njenim redovima bio je čuveni Drugi pešadijski puk, u kome su bili borci sa ovog područja. Zbog značaja ove teme, urađene su dve emisije, sa bogatim sadržajem potkrepljen kazivanjima eminetnih poznavaoca ovih prilika, među kojima je i istoričar Srđan Veselinović.

Velikanima ovog kraja posvetili smo dve emisije zbog izuzetnog doprinosa koji su dali za razvoj našeg kraja i društva uopšte. U emisijama  govorili smo o dr Tomislavu Kitanoviću, pesniku Vlasti Ceniću, prof.dr Novici Ranđeloviću, hroničaru doljevačkog kraja Zariju Stojkoviću,  braći Dimitrijević, prof. dr Dragici Ilić, magistru Vladimiru Marjanoviću, vaterpolisti Savi Ranđeloviću. Posebnu pažnju dali smo priči o  braći Dimitrijević, koja su zaslužna za elektrifikaciju Doljevca, a razgovarali smo sa njihovim potomcima i naslednicima.  Takođe, uzimajući u obzir značaj jezika i ovdašnjeg stanovništva , jedna od emisija govorila je i ovdašnjem dijalektu i  njegovom značaju, a između ostalih govorio je i i književnik Ivan Ivanović.

Posle svega navedenog ostaje nam samo da vas pozovemo da budete uz naš radio program i redovno ispratite pomenute emisije, koje su realizovane uz veliki trud novinara radio Koprijana, kao i naših saradnika i sagovornika.

 

One thought on “Nova emisija radio Koprijana “Otisak prošlosti””

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *