Orljane u znaku Sv. Jovana

U završnici Petropavlovskog posta, proslavlja se jedno od tri najvažnija rođendana u Crkvi – rođenje svetog Jovana-Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg. Baš rođenju ovog svetitelja posvećen je današnji veliki praznik – Ivanjdan. Današnji praznik zove se još i Igritelj, jer se veruje da sunce ovoga jutra igra na nebu. Naziva se i Biljober, jer su, veruje se, bilje i trave danas posebno lekovite. Po običajnom kalendaru, pletu se venci od ivanjskog cveća u koji se stavlja beli luk da kuću čuva od groma. Čak i voda dobija posebnu moć. U mnogim krajevima, pale se ivanjske vatre, oko kojih se nekada igralo i pevalo.

U našem kraju najveselije je u Orljanu, selu doljevačke opštine koje Sv.Jovana proslavlja kao Sabor. Svake godine veče uoči praznika vrlo je živo na brdu Kukumiga, jer vernici pohode čuveni Šuplji kamen, koji po verovanju ima čudesne moći u izlečenju bolesnih, kao i crkvicu posvećenu Sv.Jovanu, a organizuje se i bogat kulturno-zabavni program.

Tako je bilo i sinoć kada je veliki broj vernika, nekoliko hiljada njih, posetio ovo nadaleko poznato mesto. Prolazak ispod Šupljeg kamena kao i čitanje molitve za zdravlje orljanskog paroha za sve vernike i poklonike, tradicija je koja se ne zaboravlja i ne zaobilazi, pa je tako bilo i ovoga puta. Obilazak ovog mesta koje za mnoge vernike ne samo iz našeg kraja, već i šire ima kultni značaj, nastavlja se i danas.

Takodje, sinoć je održana i večernja služba u crkvici na brdu, a potom je u organizaciji Javne biblioteke iz Doljevca i Mesne zajednice Orljane organizovan bogat kulturno-zabavni program uz učešće zdravičara, pevača etno muzike, ovdašnjih folklornih društava i gostiju iz Paraćina, Prokuplja i Bojnika.

Danas je zvanično završena i Likovna kolonija u Orljanu, manifestacija koja se organizuje u okviru obeležavanja Sabora, a koja je ove godine po 14.put okupila eminentne slikare iz svih krajeva naše zemlje.

I danas, na sam dan praznika, je veselo u svakom orljanskom domu, jer se dočekuju gosti.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *