Počeli radovi na vodosistemu u Klisuri, Malošištu, Čapljincu i Belotincu

Predstavnici razvojnog projekta EU PRO otvorili su danas radove na dogradnji sistema vodosnabdevanja „Pusta reka“, koji se realizuju uz finansijsku podršku Evropske unije, a u saradnji sa Vladom Švajcarske. Radovi ukupne vrednosti od oko 270.000 evra, od čega EU ulaže 150.000 evra, a opština Doljevac oko 120.000 evra, podrazumevaju dogradnju 2.460 metara sistema za vodosnabdevanjе, te njegovo povezivanje sa niškim vodovodnim sistemom (NIVOS). Realizacijom ovog projekta stanovnici doljevačkih naselja Malošište, Belotinac, Čapljinac i Klisura, imaće pristup ispravnoj vodi za piće. 

Radove je obišla menadžerka programa EU PRO Olivera Kostić sa sаrаdnicima u prisustvu predstavnika doljevačke lokalne samouprave. Kostićeva je u izjavi radio Koprijanu rekla da je rok za završetak radova 180 dana, a da je ovaj posao poveren firmi MDS inženjering iz Niša. Takodje, kako je dodala, opština Doljevac je njihov dugogodišnji partner i u EU PRO su zadovoljni medjusobnom saradnjom, najavljujući ujedno  još jedan projekat, koji će uskoro biti realizovan. –Opština Doljevac je do sada uvek odlično definisala svoje projekte, što je rezultiralo ovom našom saradnjom. Nije lako doći do ovih sredstava, jer iako je u pitanju 25 miliona evra, za taj novac konkuriše čak 99 lokalnih samouprava. Najavila bih ovom prilikom još jedan projekat koji ćemo realizovati u narednom periodu a to je tehnička dokumentacija za jednu poslovnu zonu, čime ostvarujemo osnovni cilj ovog našeg projekta, a to je poboljšanje poslovnog okruženja, ali i uslova života stanovnika ovog kraja.

Realizacijom ovog značajnog projekta oko 5 000 žitelja pomenutih sela imaće pristup zdravoj pijaćoj vodi, istakao je predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić. –Zahvaljujući EU sa kojom smo pronašli zajednički interes realizovaćemo jedan od  najznačajnijih projekata u opštini Doljevac, a to je dalja izgradnja vodovodnog sistema. Nakon što ovi radovi budu završeni čak četiri sela,  imaće prstup ispravnoj vodi, a pored toga povezaćemo se i sa niškim vodovodnim sistemom, kako bismo, ukoliko bude potrebno, obezbedjivali dodatne količine vode iz bojničke akumulacije i za taj prostor. U planu je, kako je tom prilikom istakao predsednik Ljubić, da do kraja iduće godine postavljanje vodovodnih cevi bude uradjeno kroz Šainovac i Šarlinac čime će glavnom vodovodnom mrežom biti pokrivena cela teritorija opštine Doljevac.

Takodje, kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja, biće donet i usvojen Pravilnik o uslovima i načinu priključenja na vodovodni sistem koje će primenjivati Javno preduzeće za vodosnabdevanje.

Tekst i foto: J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *