Danas plivanje za Časni krst na J.Moravi kod Čečine, rekordan broj prijavljenih!

Danas u 11 časova , održaće se tradicionalno plivanje za Časni krst na J.Moravi kod Čečine. Ovo takmičenje na Bogojavljanje, organizuje Eko Koprijan i MZ Čečina, a kako smo saznali privljeno je 18 plivača , što je duplo više nego prošle godine.

Najbrži plivač biva nagradjen drvenim krstom, ikonom, medaljom i zahvalnicom.

Iako je u novije vreme plivanje na Bogojavljenje postalo i takmičenje onih najhrabrijih, najspremnijih i najspretnijih, priroda ovog čina ima pre svega viteški karakter, ali ga prati i duboko ukorenjeno verovanje o spiranju grehova kupanjem u hladnoj vodi, ali i  radi zdravlja, jer se veruje da voda baš na ovaj praznik ima lekovita svojstva. U svim crkvama, naime,  na ovaj dan se osvećuje voda, koju vernici nose svojim kućama. Takodje se veruje da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima “Bog se javi” a otpozdravljaju sa “Vaistinu se javi”. Običaj plivanja na Bogojavljenje neguju još neki pravoslavni narodi, poput Rusa, koji se bez obzira na jake hladnoće karakteristične za ovo doba godine ne libe da u udju čak i u vodu koja se ledi, ali i Grci i Bugari.

Krst, za koji se tom prilikom pliva, predstavlja samog Hrista, kažu teolozi, koji je na taj dan  kršten u reci Jordan. Prema pravilu, treba da se pliva 33 metra, što simbolizuje broj godina koje je imao Isus Hrist kada je razapet na krst.

A uoči ovog velikog hrišćanskog praznika stiže i informacija da je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasledja upisano i plivanje za Bogojavljenski krst na otvorenim vodama, pod rednim brojem 62, a na predlog Narodnog muzeja iz Čačka.

Organizatori podsećaju da je potrebno da svaki od plivača obavi lekarski pregled pre plivanja, kao i da potpiše pristanak. A našoj redakciji nedavno je stigao i snimak takmičara koji već nekoliko godina pliva za Časni krst, a koji se, kako kaže,  i ovoga puta sprema da zapliva u hladnoj Moravi. Kako bi privikao organizam, već se danima unazad, čak i po najvećoj hladnoći i debelom minusu, privikava na ekstremne uslove i nada pobedi.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *