Prvomajski uranak u Doljevcu

Za predstojeće prvomajske praznike najveći broj građana imaće na raspolaganju dva  neradna dana koje će, tradicionalno, provesti sa porodicom i prijateljima, na putovanju , a ako nam vreme bude išlo na ruku, uživanje u prirodi se podrazumeva. Dok u svetu radnici organizuju demonstracije i protesne šetnje, kod nas se 1.maj  slavi uz roštilj, pečeno prase na ražnju i naravno pivo. Većina izletišta u opštini Doljevac narednih dana biće puna, a najviše kampera za ovaj predstojeći praznik biće na obali Morave kod Klisure. Prema rečima Tomice Kulića iz JKP Doljevac, radnici ovog preduzeća sredili su popularna mesta za proslavu praznika rada, ali apeluje na građane da za sobon ne ostavljaju smeće i upaljenu vatru.

Doljevčani obično prvomajske praznike provode u krugu porodice ili na obližnjem izletištu u Klisuri kod Južne Morave, a popularna destinacija u poslednju vreme je i srednjevekovni grad „Koprijan“.

Obala Južne Morave u Klisuri, u toku današnjeg dana, biće uređena od strane radnika iz JKP Doljevac. Kako kaže Tomica Kulić iz ovog preduzeća, radnici će u toku današnjeg dana pokositi travu i urediti mesta za kampovanje.

Međutim, apeluje na građane, da nakon izleta pokupe smeće i bace ga u kante za smeće tamo gde postoje ili da ga ubace u kese  koje će radnici komunalnog preduzeće nakon praznika sakupiti. On ističe, da godinama unazad imaju problem nakon prvomajskih praznika jer su sva izletišta zatrpana raznim đubretom koje izletnici ostavljaju za sobom.

Na samom kraju napomenimo i apel Štaba za vanrednse situacije u opštini Doljevcav  da svi izletnici vode računa kada pale vatre u blizini šuma zbog eventualnig nastanak šumskih požara. U saopštenju, Štab za vanredne sutuacije, poziva građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena (vidno obeležena) i obezbeđena i da ne vrše nekontrolisano paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih i drugih radova u blizini šume. Napominju da je uzrok pojаve požаrа  u 98 odsto slučаjevа ljudski fаktor – nepаžnjа, nemаr ili nаmerno pаljenje.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *