Učenici Srednje škole Doljevac porukama prijateljstva obeležili Dan roze majica

Učenici Srednje škole Doljevac su na edukativni način i pisanjem poruka prijateljstva obeležili Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilјa ili poznatiji kao Dan roze majica.

Srednjoškolci u Doljevcu su u saradnji sa profesorima u holu škole izradili pano na kome su napisane poruke prijateljstva, međusobne ljubavi, tolerancije i poštovanja i ukazali na prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja.

Đaci su nosili majice u roze boji, a učenice ove škole su pripremile i prezentaciju o ovom značajnom datumu, a tokom  ove prezentacije  skrenuta je pažnja na svaki vid nasilјa i  da treba da budemo pažlјivi, tolerantni, puni lјubavi…

  • Vršnjačko nasilje je opšti društveni problem sa kojim se mnoga deca susreću, najvažnija je njegova prevencija, a naš školski tim se trudi da ohrabri učenike da govore o tome, a Dan roze majica je samo još jedan dan u nizu kada promovišemo empatiju, poštovanje različitosti i toleranciju- dodaju iz Srednje škole Doljevac.

U izradi panoa i pisanju poruka prijateljstva i podrške učestvovali su svi učenici i zaposleni. Kako dodaju iz ovog školskog kolektiva trude se da ova škola bude bezbedno okruženje za sve učenike, da se međusobno poštuju i da na postoje razlike među vršnjacima.

Podsetimo na kraju, „Dan roze majica“ ustanovlјen je nakon što je jedan dečak iz Kanade došao u školu obučen u roze majicu želeći da tim činom podrži teško obolelu majku od karcinoma.

Dečak je postao meta grupe vršnjaka koja je počinila brutalno nasilјe nad njim, ali su sutradan svi njegovi drugovi obukli roze majice u znak podrške i kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilјa.

Od tada je roze majica postala zaštitni znak podrške svakom detetu koje doživi nasilјe.

 

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *