NBS: Obrazac ovlašćenja za podizanje 100 evra državne pomoći nije potrebno overavati

Građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga ne mogu lično da podignu novac koji im država daje na ime pomoći zbog krize izazvane pandemijom virusa korona od 100 evra mogu ovlastiti lice od poverenja da taj posao obavi za njih, jednostavnim prilaganjem punomoćja i ličnih dokumenata. Kako je juče propisala Narodna banka Srbije nije potrebno da punomoćje bude overeno kod notara ili na pisarnicama lokalnih samouprava.

Time  se može uštedeti od 600 do nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od toga da li se vrši na šalterima opština ili kod notara. Prethodnih dana u opštini Doljevac na negodovanje je naišla informacija da će biti potrebno imati ovlašćenje potpisano od strane nadležnih organa, jer se ta usluga plaća, a cena zavisi od onog ko vrši overu i skuplja je kod notara, nego u opštinama, u kojima se overa vrši samo ako ta lokalna samouprava nema notara.

Inače, kako pojašnjavaju u Narodnoj banci Srbije sa posebnog namenskog računa u poslovnim prostorijama banaka i JP „Pošta Srbije“, omogućena je isplata novca s tog računa ovlašćenom licu u prostorijama banke, na osnovu jednokratnog punomoćja. Ovo se odnosi i na oko 305.000 penzionera kojima poštar donosi penzije na kuću, a koji ne mogu zbog zdravstvenih razloga, ili zbog starosti da dolaze do šaltera banaka ili pošta i podignu novac. Obrazac možete preuzeti na linku: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/instrukcija_jednokratna_pomoc_prilog1.pdf

Za  korisnike – poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne novčane pomoći, isplata se obavlja ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika. Prilikom isplate na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika.

Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, i u tom slučaju punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca.

U cilju sprečavanja prevara i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti s korisnikom autentičnost ovog punomoćja, kao i kontakt podatke ovlašćenog lica, na primer pozivom broja telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke.

Kako kažu u NBS ova instrukcija će važiti od 20. maja do 20. juna.

J.K.

30 thoughts on “NBS: Obrazac ovlašćenja za podizanje 100 evra državne pomoći nije potrebno overavati”

  1. Možete ako popunite obrazac koji je dala Narodna banka, ili sastavite jedan u slobodnoj formi koji mora sadržati podatke iz tog njihovog obrazca. Pritom da bi se izbegla zloupotreba banka ima pravo da sa Vašim sinom na neki način potvrdi tu potvrdu o punomoćju na licu mesta uz Vaše prisustvo. Znači da biste mogli da podignete novac umesto sina morate u banci u kojoj je za njega otvoren namenski račun da priložite potvrdu o punomoćju i Vaša, kao i dokumenta vašeg sina. Nadam se da sam bio od pomoći.

 1. Kako možemo provjeriti da li je novac uplaćen na Banku pošte na taj račun koji nam je dodjeljen. Sticajem okolnosti ne mogu za mjesec dana doći u Republiku Srbiju

 2. Poslao mi je suprug punomoćje da podignem njegovu jednokratnu pomoć ali nije overena jer nije u mogućnosti da dođe u Srbiju. Koji se inače nalazi na Malti. Kod mene (supruga) je njegova lična karta. Imamo troje maloletne dece i novac nam (deci i meni) potreban da platim struju jer smo podstanari. Ja sam ne zaposlena. Da li mogu podići bez overe jer ni notar neće da overi bez njegovog prisustva. A on ne može da doći jer nije još dobio AD na Malti. Poslao mi je poštom gde pišu svi podaci kao i njegov broj telefona na koji može da se proveri da li je to on, suprug. Novac nam je preko potreban, jer ni on nema sada mnogo posla i ne može da nam pošalje a mora da nam pomogne. Unapred hvala.

 3. Molim vas, da li neko zna, da li uz ovaj popunjn obrazac može da se priloži kopija lične karte, želio bi da podignem novac od brata, on bi me ovlastio putem ovog punomoćja i poslao bi mi kopiju lične karte, pošto se on nalazi u BiH trenutno, tamo radi.

 4. Na koji način lice koje boravište više od 90 dana ima u inostranstvu a uplaćeno mu je 100 eu može da podigne novac budući da ovlašćeno lice ne može da uz punomoćje prilozi lk. Naime lice ima lk sa sobom u inostranstvu.

 5. Upravo dolazim iz Intesa banke gde mi nisu dali da podignem jednokratnu pomoć od 100 eur na osnovu punomoći koju mi je majka potpisala. Ima 67 godina i teško se kreće, krajem meseca operiše kukove. Nije mi jasno čemu punomoć ako nema svrhu. Dali smatrate da je banka postupila po zakonu, ako je već Narodna banka dozvolila podizanje sredstava preko punomoći?.

 6. Upravo se vracam iz Raiffeisen banke i nisu mi uz ovlascenje hteli da isplate 100e za sestru i momka, jer je ovlascenje dato u inostranstvu. Traze overu u Konzulatu. A overa je 47e. I sta sad?

  1. Ja sam poslai mami u cesku republiku obrazac , ona ga je prevela sama na ceski, tamo overila u opstini, vratila ovde I to sam preveo nazad na srpski. Jeste zezanje, ali jeftinije, prevod je kod nas 10 evra

 7. Postavio sam komentar 05. juna, da mi u Banca Intesa nisu dali da na osnovu punomoći podignem 100 eura u ime majke. Ovih dana sam bio u njihovoj drugoj ekspozituri i podigao novac bez problema, uz predhodnu proveru podataka. Postupak je trajao oko pola sata, ali je ipak odrađeno. Toliko o upućenosti službenika u procedure, najlakše je reći mi to na radimo.

  1. Da li neko zna, da li još uvek može da se podigne novac na osnovu ove punomoći i lične karte, jer je prošao 20-ti jun, a vidim ovu poslednju rečenicu iz teksta iznad (Kako kažu u NBS ova instrukcija će važiti od 20. maja do 20. juna.). Molim da mi upućeni odgovore. Hvala.

 8. Da li postoji mogućnost da se podigne novac sa ovlašćenjem i posle 20. Juna
  Muž mi je pre par dana poslao punomoćje a u poštanskoj stedionici ne daju. Kažu da se obratim vama? Hvala unapred

 9. Dana 3.08.2020 god otisla sam u Komercijalnu banku u Cacku ,da mi se isplati 100 eura na osnovu punomocja i orginsl licne karte ,za cerku koja je u Holandiji.Receno je da ne mogu, samo moze ona.Razlog mi recite sto ne mogu ja da podignem.Do kada ona moze to da podigne.

 10. Dobar dan,

  Da li tekst Ovlascenja koji je bio i koriscen prosle godine .. ostaje isti i za 30 e ..za sve punoletne osobe rodjene u RS i sa boravistem u RS.. ali su sa poslom jos u inostranstvu > naravno uz vazeca nasa dokumenta .. licna karta , pasos ? Hvala na odgovoru ..

 11. Dobar dan … zamolila bih za odgovor DA LI tekst Ovlascenja od prosle godine za podizanje tada 100 e VAZI i kao isti tekst OVlascenja za podizanje i 30 e ??? TAKODJE da li je potrebno 2 originlana Ovlascenja za maj 2021 i za novembar mesec ili je dovoljno samo jedno Ovlascenje koje ce se smatrati i za maj … pa i za novembar. Hvala unapred na vasem odgovoru .

 12. Da li postoji obrazac Ovlascenja koji je bio i koriscen prosle godine za pomoć od 100 eur da se negde preuzme i za pomoć od 30 e .

 13. Da li moze sa pasosom da se podigne novcana pomoc ,ja sam dao broj licne karte i maticni broj ali sam licnu kartu zaboravio u Zagrebu,molim za odgovor?

 14. Da li mogu podignuti pomoci od 100 evra sin mi je u slovackoj imamovlascenje zapodizanje njegove dokumentacije i overene kopije licne karte i pasosa ….hvala danijela

  1. Dobar dan moj sin zbog uraslog nokta nije u mogucnosti da podigne sto evra mogu li sa ovlascenjem ja kao majka da podignem u posti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *