home Društvo, Vesti NBS: Obrazac ovlašćenja za podizanje 100 evra državne pomoći nije potrebno overavati

NBS: Obrazac ovlašćenja za podizanje 100 evra državne pomoći nije potrebno overavati

Građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga ne mogu lično da podignu novac koji im država daje na ime pomoći zbog krize izazvane pandemijom virusa korona od 100 evra mogu ovlastiti lice od poverenja da taj posao obavi za njih, jednostavnim prilaganjem punomoćja i ličnih dokumenata. Kako je juče propisala Narodna banka Srbije nije potrebno da punomoćje bude overeno kod notara ili na pisarnicama lokalnih samouprava.

Time  se može uštedeti od 600 do nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od toga da li se vrši na šalterima opština ili kod notara. Prethodnih dana u opštini Doljevac na negodovanje je naišla informacija da će biti potrebno imati ovlašćenje potpisano od strane nadležnih organa, jer se ta usluga plaća, a cena zavisi od onog ko vrši overu i skuplja je kod notara, nego u opštinama, u kojima se overa vrši samo ako ta lokalna samouprava nema notara.

Inače, kako pojašnjavaju u Narodnoj banci Srbije sa posebnog namenskog računa u poslovnim prostorijama banaka i JP „Pošta Srbije“, omogućena je isplata novca s tog računa ovlašćenom licu u prostorijama banke, na osnovu jednokratnog punomoćja. Ovo se odnosi i na oko 305.000 penzionera kojima poštar donosi penzije na kuću, a koji ne mogu zbog zdravstvenih razloga, ili zbog starosti da dolaze do šaltera banaka ili pošta i podignu novac. Obrazac možete preuzeti na linku: https://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/instrukcija_jednokratna_pomoc_prilog1.pdf

Za  korisnike – poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne novčane pomoći, isplata se obavlja ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika. Prilikom isplate na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika.

Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz instrukciju, u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, i u tom slučaju punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca.

U cilju sprečavanja prevara i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti s korisnikom autentičnost ovog punomoćja, kao i kontakt podatke ovlašćenog lica, na primer pozivom broja telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke.

Kako kažu u NBS ova instrukcija će važiti od 20. maja do 20. juna.

J.K.

5 thoughts on “NBS: Obrazac ovlašćenja za podizanje 100 evra državne pomoći nije potrebno overavati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *