IN MEMORIAM: Prof. dr Vladimir Randjelović, biolog, profesor PMF-a u Nišu

Prof. dr Vladimir Ranđelović, poznati biolog, preminuo je noćas u svom rodnom Kočanu, posle duge i teške bolesti.Predavao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Posvećen nauci i edukaciji mladih, mnogima je pomogao kad god je mogao, stručno, ali i savetima. Autor je mnogih radova i knjiga.

Profesor Ranđelović rođen je 18.02.1965. godine. Osnovnoškolsko obrazovanje završio je u Doljevcu, a srednju u Nišu. S obzirom na to da je odrastao u porodici prosvetnih radnika, nastavio je tim putem. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za biologiju, diplomirao je po ubrzanom školovanju i prvi u istoriji, fakultet završio za 3 godine. Magistrirao je i doktorirao na PMF-u u Beogradu.

U periodu od 1989. do 2000. godine radio je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, od 1996. godine je angažovan za izvođenje nastave iz predmeta Botanika na Višoj poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prokuplju, od 2000. godine radi na Odseku za biologiju sa ekologijom PMF-a u Nišu, a od 2002. godine angažovan je za izvođenje nastave iz predmeta Botanika na Medicinskom fakultetu u Nišu. U zvanje vanrednog profesora izabran je 2007. godine, a u zvanje redovnog profesora 2012. godine. Autor je većeg broja udžbenika za osnovnu i srednju školu i fakultete, stoji na sajtu PMF-a u Nišu.

Od 2000-2004. godine obavlja funkciju sekretara Odseka za biologiju i ekologiju, a od 2004. do 2009. godine je upravnik Odseka. Od 2009. godine je prodekan za nastavu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Član je Naučno-stručnog veća za prirodno-matematičke nauke Univerziteta u Nišu.

Od 2011. godine je član Naučnog odbora za floru i vegetaciju Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).Član je velikog broja naučno-stručnih organizacija.

Sin je poznatog profesora Novice Randjelovića, takođe biologa, koji je nedavno preminuo. Kočane je tako, u roku od 50 dana, izgubilo još jednog doktora nauka, a niški PMF još jednog izuzetnog profesora.

Poslednjih godina prof. Vladimir Randjelović sarađivao je i sa našom redakcijom, na temama blisko povezanim sa njegovom strukom. Veliki doprinos, pred sam kraj života, dao je u očuvanju jedinog u Srbiji poznatog staništa biljke poljski kukurek, koji raste u Malošištu, a koji je bio ugrožen zbog radova na rekonstrukciji pruge. Zahvaljujući njemu, njegovim kolegama i našoj redakciji, poljski kukurek nastaviće da raste na ovoj lokaciji.

Sahrana profesora Randjelovića biće sutra, 19.marta, u 12 časova, na seoskom groblju u Kočanu.

J.K.

2 thoughts on “IN MEMORIAM: Prof. dr Vladimir Randjelović, biolog, profesor PMF-a u Nišu”

  1. Искрен пријатељ, одличан колега! Нека му је лака земља и вечна слава

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *