Međunarodni dan planina obeležen i u opštini Doljevac

Obnavljanje planinskih ekosistema je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina koji je obeležen 11.decembra. Ova tema je odabrana da u potpunosti uključi planine u Dekadu Ujedinjenih nacija u obnovi ekosistema od 2021-2030.godine koju zajedno vode Organizacije za hranu i poljoprivredu UN i program UN za životnu sredinu.
 
Da bi došlo do obnavljanja planinskih ekosistema potrebno je prvo zaustaviti njihovo uništenje i planinarske organizacije da se uključe u mnogo većoj meri. Bez zdravih planina ne može se razvijati ni zdravo planinarstvo.
 
Udruženje lovaca Toplice, planinari i ljubitelji prirode opštine Doljevac, najviše obilaze planinu Seličevicu koja nije adekvatno ekološki uređena. Od 2003.godine 11.decembar se obeležava kao Međunarodni dan planina prema odluci generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Nažalost u Srbiji se zvanično ne obeležava, ali je zato Udruženje “Eko Koprijan” otišao korak napred i ovaj značajan datum obeležio  hranjenjem divljih životinja.
 
Udruženje lovaca Toplica Doljevca, tradicionalono, vrši prihranjivanje divljih životinja u ovom periodu zbog nedostatka hrane. kako ističu iz Udruženja “Eko Koprijan” veoma je aktivna lovačka sekcija iz Šainovca na čelu sa Radovanom Stamenkovićem, potpredsednikom Eko Koprijana i velikim ljubiteljem prirode i divljih životinja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *