Niš ekspres ponovo udara na budžet gradjana!

Roditelje svih djaka iz našeg kraja koji se školuju u Nišu, kao i veliki broj radnika koji su tamo zaposleni, još jednom je neprijatno iznenadilo oktobarsko povećanje cene mesečnih karata Niš ekspresa. Naime, u poslednjih šest meseci, kako za Radio Koprijan kaže Saša Miljković iz Belotinca iz Grupe gradjana koja se već neko vreme bori sa ovim problemom, ova cena korigovana je dva puta, iako, dodaje, nije bilo opravdanih razloga za to.

On napominje da je nerealno da karta od recimo Belotinca do Niša bude višestruko skuplja nego od grada do Niške banje, tim pre jer je Belotinac bliži centru grada od  banje. –Slobodno mogu reći da je glavni razlog ovakvog stanja monopolski položaj. Zato ćemo od sledeće nedelje intenzivirati napore da odbranimo interese gradjana ovog dela zemlje kojima je autobusкi prevoz jedina opcija za odlazak na posao ili u školu. Kontaktiraćemo i nadležno ministarstvo i predstavnike Nišavskog okruga, kao i lokalnu samoupravu u Doljevcu. Od ministarstva ćemo tražiti ili da se obezbedi još jedan autobuski prevoznik za našu teritoriju ili da Niš ekspres pod hitno vrati cene na staro.

Miljković takodje smatra da ovај prevoznik preko ledja gradjana povećava plate vozača, koji zbog bolje zarade odlaze u inostranstvo, što ne kaže, vrlo nekorektno.

Primera radi, djačka karta je početkom ovog meseca poskupela za 200 dinara, pa tako relacija Doljevac – Niš, bez gradskog prevoza košta 5 350 dinara umesto dosadašnjih 5 150. Od Malošišta do Niša cena je sa 4 650 skočila na 4 850 dinara. Djaci koji školu pohadjaju u Doljevcu, recimo od Malošišta do Doljevca po novom cenovniku plaćaju 3 600 dinara. Radnička mesečna karta još je skuplja.–Pa zamislite sada porodicu koja ima recimo dva djaka i dva člana zaposlena u Nišu,  njima cela jedna plata treba samo za prevoz, kaže Miljković.

U još su gorem položaju radnici i djaci koji iz recimo opštine Žitoradja putuju do Niša. Radnička kartica na mesečnom nivou od, na primer, Badnjevca do grada košta sada čak 9 100, umesto doskorašnjih 8 400.

Odavno je smatraju mnogi nezadovoljni gradjani sa kojima smo razgovarali, isplativije i lakše na posao ići automobilom nego autobusom, pa usluge ovog prevoznika koristi uglavnom samo onaj ko nema drugi izbor, ali broj takvih ljudi, na prvom mestu djaka, ipak nije mali.

Poskupljenje nije zaobišlo ni karte za prevoz u jednom smeru. Od pre neki dan razdaljina od Doljevca do Niša košta 260 dinara, dvadeset dinara više neko pre toga. Da bi neko otišao do grada i vratio se, treba mu neverovatnih 520 dinara i to bez korišćenja gradskog prevoza.

Inače, podsetimo, republička Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je sredinom godine da je AD “Niš-ekspres” zloupotrebio dominantan položaj naplaćivanjem različitih cena staničnih usluga putnicima, i naložila ovoj kompaniji da plati 40,7 miliona dinara u budžet Srbije, stoji na sajtu te Komisije. Utvrdjeno je da je “Niš-ekspres” primenjivao nejednake uslove poslovanja i prema licima koja su kupovala peronsku kartu, navodi se u saopštenju jer je “njima naplaćivan iznos veći od najvećeg iznosa stanične usluge u vezi sa voznom kartom koja obuhvata i izlazak na peron”.

Ipak, kako Miljković kaže to gradjanima ne znači mnogo, jer i dalje plaćaju paprene cene karata, te problem suštinski nije rešen.

J.K.

One thought on “Niš ekspres ponovo udara na budžet gradjana!”

  1. Bruka, sramota, katastrofa da roditelji rade za mesecne karte dece, dokle ce vise Belotinac biti slepo crevo, godinama unazad isti problem da li ce se konacno jednom resiti!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *