Zašto se 1969. godine po knjige iz biblioteke išlo u doljevačku policiju?

Svečanim programom doljevačka Javna biblioteka obeležiće u petak 30.marta 49.godišnjicu rada. Ova ustanova, nosilac svih kulturnih dešavanja u našoj opštini, za taj dan planira niz zanimljivih dešavanja, a centralni dogadjaj je koncert profesora solo pevanja Miloša Radovića. Na njegovom repertoaru naći će se izabane pesme različitih žanrova, poput šansona, starogradskih i evergrin pesama. Ovaj nastup planiran je za 16.časova, uz slobodan ulaz.

Inače, sada već davne 1969. postavljeni su temelji bibliotečke delatnosti u opštini Doljevac. Naime, 31.marta te godine, u knjigu inventara biblioteke upisano je prvo štivo, pa se upravo taj datum obeležava kao dan  ustanove. Zanimljivo je reći i to da su se prve prostorije biblioteke, te 1969.godine, nalazile u policijskoj stanici u Doljevcu, pa ukoliko je neko želeo da dodje do dobre knjige, po nju je morao u policiju. Sa uvećenjem književnog fonda, javila se i potreba za novim prostorijama, pa je biblioteka preseljena u školu, a od 1979. nalazi se u Domu kulture u Doljevcu. Sa promenom lokacija menjalo se i njeno ime. Osnovana je kao Opštinska matična biblioteka, nakon toga bila je Narodna, a sada je Javna biblioteka.

Sadašnji književni fond biblioteke broji preko 40. 000 naslova, a svake godine obezbedi se preko hiljadu novih knjiga. Prostorije u kojima se nalazi ovo književno blago,  postale su premale za književni fond koji se stalno uvećava, pa je u planu proširenje i tog prostora, kao i nastavak radova na  sredjivanju nadogradjenih prostorija.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *