Pukovčanka svedok nevremena u Grčkoj

Nevreme koje je sinoć zahvatilo grčko poluostrvo Halkidiki iza sebe ostavilo je, prema trenutno dostupnim informacijama, šest žrtava,od toga dvoje dece, mnogo povredjenih i ogromnu materijalnu štetu. Za sada je, prema pisanju Blica poznato da su jedna odrasla osoba iz naše zemlje koja je letovala na Stavrosu i jedna srpska devojčica od 13 godina povredjene, dok TV Prva prenosi da je broj povredjenih srpskih turista narastao na sedam i da su svi van životne opasnosti. Halkidiki je jedna od omiljenih destinacija za turiste iz Srbije, a u jeku sezone plaže su pune naših gostiju, te je opravdana zabrinutost mnogih ovdašnjih ljudi čije se porodice trenutno nalaze u Grčkoj.

Nevreme u Grčkoj (Foto: Politika)

Iz mesta Hanioti na Halkidikiju noćas se vratila porodica Tošić iz Pukovca, koju je nevreme zahvatilo tokom puta.

Jelena Tošić (Foto: FB)

Kako u izjavi Radio Koprijanu kaže Jelena Tošić, neposredno nakon što su krenuli iz letovališta počelo je strašno nevreme, koje je čupalo drveće, nosilo inventar obližnjih kafića i blokiralo saobraćaj. Prizor koji se dešavao pred njihovim očima, dodaje, nalikuje scenama iz horor filmova. – Udari vetra bili su strašni, stolice iz obližnjih kafića su letele na sve strane, drveće je čupano iz korena i padalo na asfalt, u jednom trenutku počeo je da pada i grad, a celo poluostrvo Kasandra ostalo je bez struje. Nešto od tih stvari koje  je vetar nosio je udarilo u naša kola, ali od oluje nismo videli šta je to bilo. Naravno da smo se jako uznemirili, deca su bila prestavljena zbog svega što se dešavalo. U pokušaju da izbegnemo nevreme krenuli smo drugim putem, ali je vidljivost bila minimalna tako da smo se u jednom trenutku izgubili.  U tom momentu nedaleko od nas na put je palo drvo. Nekako smo uspeli da se snadjemo i da nastavimo put kući. Pored svog tog haosa koji je vladao policija i hitna služba uspevale su nekako da dodju do onih kojima je pomoć bila potrebna, prepričava Jelena dogadjaje od juče.

Nevreme u Grčkoj (Foto: Politika)

Dodaje da osim informacije da će doći do pogoršanja vremena, nije bilo najave oluje koja je zadesila ovaj deo Grčke. –Koliko smo uspeli da propratimo nije bilo upozorenja da će se desiti katastrofa ovakvih razmera. Svakako da smo to znali ne bismo krenuli na put kući.  

Iako je od jutros situacija bolja, jer je ono najgore prošlo tragovi oluje i dalje su vidljivi.-Čula sam se sa ljudima koji su još u Haniotiju i koji kažu da su ulice i dalje poplavljene, a da je nevreme brodove sa mora donelo bukvalno do ulaza u hotele.

Iz našeg konzulata u Solunu kažu za Blic da je na Halkidikiju proglašena vanredna situacija, a da je za večeras najavljeno novo nevreme, ali ne intenziteta kao što je to bio slučaj juče. Prema prvim informacijama grčke policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije, a povredjeno je preko 100 osoba.

 

J.K./D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *