186-oro ovdašnjih osmaka polaže probnu malu maturu

slika matura186-oro djaka osmaka na teritoriji opštine Doljevac polagaće, u petak i subotu 07. i 08. aprila, probni maturski ispit.  Za ovu proveru znanja sve je spremno  u ovdašnjoj  osnovnoj školi “Vuk Karadžić „ potvrdio je za radio Koprijan Goran Ilić, direktor te obrazovne ustanove.

Osmaci će, najpre u petak rešavati zadatke iz matematike od 12 do 14 sati, test iz maternjeg jezika radiće  u subotu od devet do 11.30, a nakon pauze od pola sata počinje kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, fizike, hemije. Svaki test ima po 20 nepoznatih zadataka.

Cilj probnog testiranja, napominje Ilić je da se djaci što bolje pripreme za malu maturu, osete atmosferu, provere svoje znanje i uvide gde nisu najsigurniji, kako bi to popravili.

Dodajmo i to da će se porobno testiranje male mature u našoj zemlji raditi, osim na srpskom i na sedam jezika nacionalnih manjina – mađarskom, albanskom, bosanskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom, u onim školama u kojima ima tih djaka.Test iz matematike i kombinovani test biće isti za sve učenike, dok će test iz maternjeg jezika biti različit, jer svaki jezik ima svoje specifičnosti, napominju nadležni.

Inače, završni ispit  male maturante zakazan je za 14.,15. i 16. jun. Prvog dana radiće se test iz maternjeg jezika, drugog test iz matematike, dok je za treći dan zakazan kombinovani test.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *