Sv.dan borbe protiv duvanskog dima: Zamena cigareta za jabuke u Pukovcu

Svake godine 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvana, ističući zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana i zalažući se se za delotvorne politike kojima se smanjuje upotreba duvana, a doljevački Crveni krst se i ovoga puta nizom aktivnosti uključio u obelezavanje tog dana. Volonteri  ove organizacije danas će na ulicama u Pukovcu Sv. dan borbe protiv duvanskog dima obeležiti simboličnom akcijom razmene cigareta za jabuke sa pušačima. Ovakva akcija se prvi put sprovodi u našem kraju, ali se u Crvenom krstu nadaju, da će bez obzira na to, naići na značajan odjek kod ljudi.

Takodje, u ranijem periodu je, kako kaže Danijela Kostić iz ove organizacije, već održan niz predavanja na temu štetnosti pušenja u pojedinim odeljenjima ovdašnje OŠ „Vuk Karadžić“, kako bi se najmladjoj populaciji skrenula pažnja na tu lošu naviku.

Inače, prema procenama oko 6 miliona lјudi  u svetu svake godine umire zbog korišćenja duvana, a predviđa se da će ova brojka da naraste na više od 8 miliona do 2030. godine. U našoj zemlji svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena. Zabrinjava medjutim podatak da se iz godine u godinu smanjuje starosna granica konzumenata duvana.

Prema rečima ovdašnjih zdravstvenih radnika, i doljevčani prate nažalost vladajuće trendove, pa se tako iz godine u godinu i u našoj opštini snižava starosna granica onih koji posežu za prvom cigaretom. To je negde osma, deveta godina starosti, dok smo po broju pušača na nivou nacionalnog proseka.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *