home Poljoprivreda, Vesti Afrička kuga svinja stigla do granica Srbije

Afrička kuga svinja stigla do granica Srbije

Afrička kuga svinja koja je zabeležena u nekim zemljama u regionu trenutno nije zahvatila  stočni fond u našoj zemlji. Bez obzira na to stanje na terenu se sve vreme prati, a stručnjaci preporučuju preduzimanje svih mera prevencije, jer postoji realna opasnost  od prenošenja zaraze i na našu teritoriju.

Inače, prema objavljenim podacima, afrička kuga svinja već godinu dana je prisutna u Rumuniji, gde je do sada ubijeno 50.000 svinja i Bugarskoj i to može da predstavlja veliku opasnost i po nas. Dodatno zabrinjava i to što ovu bolest mogu preneti vukovi ili lisice, kao i divlje svinje.

-Iako afrička kuga svinja nije opasna po ostale domaće životinje, kao ni za ljude,  preduzimanje adekvatnih mera prevencije neophodno je kako bi se zaštitio izuzetno mali stočni fond u našoj zemlji, kaže u izjavi radio Koprijanu dr veterine Goran Stamenković, iz veterinarske stanice Irvas.-Virus koji izaziva afričku kugu svinja je izuzetno otporan i može preživeti niske temperature, pa i celu zimu u lešu, a simptomi su slični kao i kod svinjske kuge. Najteži oblik zaraze je i najkraći, jer svinje uginu pre nego što stignu da ispolje simptome, kao što su visoka temperatura, pojava krvarenja, gubitak apetita, drhtavica, poremećaj u disanju i kašljanje.  To treba odmah prijaviti Veterinarskoj inspekciji, kako bi se obolele životnje uništile i sprečilo dalje širenje zaraze.

Bolest se ne leči, niti postoji vakcina. Jedina mera kontrole i sprečavanja širenja bolesti je uklanjanje obolelih jedinki i na bolest sumnjivih životinja.

J.K.

One thought on “Afrička kuga svinja stigla do granica Srbije

  1. Ne kaže se da ukoliko se ova bolest pojavi sve svinje mroaju da budu uništene. Biće velika šteta po farmere. Postoji opasnost da se ne prijave bolesne svinje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *