home Društvo, Vesti Aleksandra i Veljko iz Pukovca treći put za redom osvojili prvo mesto na državnom takmičenju iz robotike

Aleksandra i Veljko iz Pukovca treći put za redom osvojili prvo mesto na državnom takmičenju iz robotike

Aleksandra i Veljko Aleksić iz Pukovca treći put za redom osvojili su prvo mesto na državnom takmičenju iz robotike. Takmičenje je održano na Institutu za fiziku u Kragujevcu u subotu 27.februara 2021.godine. Kako kažu pobednici konkurencija je bila na veoma visokom nivou i da nisu očekivali da će ih u nadmetanju sačekati čak 3 robota i jedan CNC. Njihov AVA Rover V1 je pobedio jer je po stručnoj oceni pokazao izuzetne performanse i velike mogućnosti primene.

  • AVA ROVER V.1 je robot guseničar prilagođen za rad i kretanje u ekstremnim uslovima. Nosivost rovera testirana na 80kg. Maksimalna brzina kretanja rovera je 6 mm/h, a promena smera kretanja vrši se suprotnim obrtanjem gusenica, što mu omogućuje rotaciju od 360 stepeni u mestu- objašnjavaju pobednici iz Pukovca.
Aleksandra i Veljko Aleksić iz Pukovca

Upravljanje robotom vrši se android aplikacijom na kojoj je uvršten i monitor koji ima direktnu vezu sa kamerom na roveru, a programiranje robota je krajnje jednostavno preko Android aplikacije koju su napravili za njega, manualno tasterima na aplikaciji ili glasovnim putem.

Ovaj pobednički robot je u stanju da se i glasovno odazove na pitanje ili komandu i odgovara na srpskom jeziku,  ali je to moguće i promeniti i ubaciti drugi jezik.

  • AVA robot je koncipiran tako da mu sa drugim aplikacijama sem naše nije moguće pristupiti. Tako se branimo od neovlašćenog pristupa robotu. Nakon programiranja Ava robot radi sam bez prisustva operatera ili bilo kakve kontrole – objašnjava Veljko Aleksić rad robota koji su konstruisli uz pomoć mentora Predraga Šubarevića.

AVA robot ima široku primenu u medici za dezinfekciju i dezinsekciju prostorija i alata, manipulaciju medicinskim priborom. U vojnoj industriji i protiv-terorističkoj kontroli za dekontaminaciju terena dekontaminirajućim tečnostima, dezinfekciju osoblja i alata korišćenjem dezinfekcionih sredstava kao i upotrebom UV lampi, za lociranje mina i deminiranje, proveru vozila i terensko izviđanje.

Primena AVA robota je moguća i u industriji pre svega za rad u opasnim zonama po radnika (prese, visoke peći, zamena alata, transport alata), rad na traci, pakovanje i proveru atmosfere u smislu opasnih gasova.

Ovaj robot može biti upotrebljen i u poljoprivredi za prskanje biljaka i zemljišta i prevoz alata i sadnog materijala.

Na kraju Aleksandra i Veljko iz Pukovca dodaju da robot AVA ROVER V.1 ima izuzetno široku primenu u svim granama industrije i da je verovatno to odlučilo i bilo presudno  da oni i pobede na ovom prestižnom takmičenju.

M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *