Apel poljoprivrednicima: Ne spaljivati, već zaoravati žetvene ostatke

Nakon žetve pšenice, ječma i ovsa ostaje nadzemni deo ili strnište, korov ili seme korova, zato je potrebno obaviti agrotehničku meru zaoravanje strništa i ovo je prvi korak u pripremi parcela za narednu godinu. Međutim, u ovom periodu pojedini poljoprivrednici često, radi lakše obrade zemljišta, na svojim parcelama spaljuju ostatke pšenice i drugih useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele vinograde i voćnjake, ali i na stambene ili pomoćne objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Svake godine u Srbiji izgori više stotina hektara šuma čiji je uzrok najčešće ljudski faktor, odnosno nekontrolisano paljenje. Paljenje po njivama i pored puteva je i zakonom zabranjeno, a kazne mogu biti visoke. Takođe, ovogodišnje leto karakterišu visoke dnevne temperature i duži period bez većih padavina, pa je opasnost od požara i njegovog širenja izuzetno velika.

Kako ističu poljoprivredni stručnjaci spaljivanje biljnih ostataka na njivama je štetno, jer se tima uništava organska materija, korisni mikoorganizmi, zemljište se isušuje, teže se obrađuje i pri tom se zagađuje životna okolina, a o uticaju širenje požara da i ne govorimo.

Zato iz  Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac podsećaju da nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne. Zakonom o zaštiti od požara članom 50 zabranjeno je spalјivanje ostataka strnih useva, spalјivanje smeća na otvorenom i spalјivanje bilјnih ostataka. Zbog kršenja ovog člana Zakona zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Štab za vanredne situacije u opštini  Doljevac apeluje na građane, a pogotovo na poljoprivrednike da ne pale biljne ostatke na svojim parcelama kako ne bi došlo do nekontrolisanih požara koji mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu.

Povećanje ovakve vrste požara u ovom periodu jeste vezana za radove na poljoprivrednim dobrima i uništavanja biljnih ostataka na njivama,navode iz Štaba Doljevac.

Nesavesni poljoprvrednici time ugrožavaju i svoje živote i živote svojih najbližih , a što je najgore oni u tom trenutku ne mogu da kontrolišu situaciju i vrlo često se dešava da praktično budu i povređeni ili da izgube život na takvim požarima, upozoravaju nadležni.

Oni podsećaju građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spalјivanje ostataka strnih useva, bilјnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udalјenosti 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima. Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne.

Iz Štaba podsećaju da je zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom prostoru i da, ako dođe do požara prvo treba obavestiti Vatrogasno spasilačku jedinicu na broj 193 i nakon toga će biti upućena ekipa koja će sanirati takav događaj.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *