Azijska mušica detektovana u Nišavskom okrugu

azijska-musicaNa području jugoistočne Srbije, na kom proizvođačima pomaže Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Niš, u zasadu kupine i vinove loze registrovano je prisustvo imaga azijske voćne mušice, koja predstavlja ozbiljan problem u proizvodnji voća i vinove loze. Azijska voćna mušica je štetočina voćnih vrsta koje imaju tanku pokožicu ploda, a najosetljivije su u vreme zrenja (jagoda, malina, kupina, smokva, trešnja, višnja, breskva, šljiva, vinova loza).

Prvi ulov imaga azijske voćne mušice registrovan je 13.09.2016. u zasadu kupine i vinove loze.

U privrednoj komori grada Niša, tim povodom je održano predavanje , gde su prisustvovali poljoprivredni proizvođači koji se bave voćarstvom, i predstavnici lokalnih samoupravama  iz odseka i kancelarija za poljorivredu. Prezentaciju je držala dr. Dragica Janković koordinator prognozno izveštajne službe za zaštitu bilja, koja je upoznala prisutne sa pojavom azijske voćne mušice Drosophila suzukii .

Kako nam je rekao Dejan Bogdanović iz stručne službe za poljoprivredu u opštini Doljevac, planira se organizovanje predeavanja u što više sela na teritoriji opštine u saradnji sa poljoprivrednom stručnom službom iz Niša gde će  proizvođači biti upoznati  sa ovim organizmom, a poljoprivrednici mogu doći i na šalteru br 4 u opštinskoj upravi, i dobiti korisne informacije  o Azijskoj voćnoj mušici.

Kako kaže Bogdanović problem je u tome što još uvek  nema registrovanih preparata za zaštitu u Srbiji, pa organizam treba  prvo detektovati, a to se postiže tako što se postavljaju  klopke u većem broju u voćnacima. Stavljaju se plastične flaše sa izbušenim otvorima prečnika oko 4 mm i prorezom za širenje mirisa, u koje se sipa 1,5 dl crnog vina, 1,5 dl jabukovog sirćeta i par kapi deterdženta za posudje. Sdruge strane napravimo isti otvor gde se zalepi gaza i nakvasi sadržajem u flaši da bi privukla mirisom mušicu.  Klopke treba postaviti od marta pa do kraja oktobra, koje treba menjati na dve do tri nedelje. Bogdanović je još istakao das u mušice veoma  štetne i mogu načiniti štetu i do 100%.

Kako je on napomenuo  dovoljno je pronaći samo jedan primerak i preuzimati mere, i naravno  svaku uhvaćenu mušicu u klopci treba likvidirati.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *