“Bazar zdravlja”- građane muči visok krvi pritisak!

Danas je u organizaciji Crvenog krsta Doljevac, a u saradnji sa Domom zdravlja i Javnom bibliotekom,  povodom Svetskog dana zdravlja, organizovan „Bazar zdravlja“.

Svi zainteresovani građani imali su prilike da besplatno i brzo provere nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska , a održano je i edukativno predavanje o načinima zdrave ishrane, o prevenciji bolesti srca i dijabetesa, ali i o savremenoj bolesti modernog čoveka- depresiji.

Pored patronažne službe doljevačkog Doma zdravlja, bili su prisutni i lekari volonteri Crvenog krsta dr Sandra Docin, dr Stefan Đorđević i dr Stevan Milinković.

  • Zadovoljni smo odzivom građana koji su danas posetili „Bazar zdravlja“ s obzirom da se održava prvi put. Ekipa Doma zdravlja proveravala je građanima nivo šećera u krvi, a lekari volonteri merili su građanima visinu krvnog pritiska i popunjavali su upitnik o depresiji. – rekla je Danijela Kostić iz Crvenog krsta.

Jedan od lekara volontera dr Stevan Milinković istakao je u izjavi za naš radio da je evidentan broj građana, koji su posetili „Bazar zdravlja“, sa povećanim krvnim pritiskom.

Dr Stevan Milinković
  • Primetili smo da većina građana koja je došla da prekontroliše svoje zdravlja imala povećan krvni pritisak. To nije problem samo u Doljevcu, već generalno, visoki pritisak muči većinu građana naše zemlje. Mi smo u razgovorima sa građanima pokušali  da im predočimo kako i na koji način da usvoje zdrave navike i zdrave načine ishrane. Veoma je bitno da se pronađe pravi uzork nastanka viskog krvnog pritiska, jer može da bude posledica nervoze i stresa, od kojeg je danas nemoguće pobeći, a moguće je i da bude od prekomerne težine i visokog sadržaja masti u organizmu.- istakao je u izjavi za naš radio dr Milinković.

Kako kaže dr Stevan Milinković  danas su građanima ponuđeni i upitnici o samoproceni za depresiju, gde su na brz i jednostavan način mogli da saznaju da li imaju simptome depresije ili su već oboleli od ove bolesti modernog čoveka.

  • Stres može dovesti do toga da se neko oseća tužno i jadno. Ono što je drugačije kod depresije u odnosu na normalno stanje je to da ova osećanja mogu trajati ne samo danima već i nedeljama ili mesecima. Zato je veoma bitno da se ova bolest na vreme prepozna i krene sa lečenjem.- kazao je dr Milinković.

Na kraju razgovra je dodao da je osnovni cilj današnjeg okupljanja promocija zdravlja i zdravih stilova života, ali najviše smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.

Građani koji su danas posetili „Bazar zdravlja“ istakli su da im ovakve akcije mnogo znače.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *