Berba višanja: Sezona za “plakanje”

Sezona je nova, a priča stara. Berba višanja godinama unazad počinje i završava se izraženim nezadovoljstvom proizvodjača koji, prema sopstvenim rečima, ovaj posao nažalost rade po principu „presipanja iz šupljeg u prazno“. Nisu zadovoljni ni mnogi otkupljivači. Pojedina otkupna mesta u Doljevcu koja su decenijama unazad obavljala ovaj posao ove sezone su odustala od otkupa višnje. Kažu da posao već neko vreme ne ide kako treba i ne žele da se opet upuštaju u rizične poduhvate, dok je jedno otkupno mesto otvoreno u Malošištu.

Jedina ovdašnja hladnjača već godinama unazad ne otkupljuje višnju od malih proizvodjača, već saradjuje samo sa velikim plantažerima, s ciljem, kako ističu, stroge kontrole korišćenja hemijskih sredstava u proizvodnji, u skladu sa propisanim standardima.

Inače, trenutna cena kilograma je 30 dinara, mada su na početku berbe pojedini otkupljivači nudili i 45 za prvu klasu. Medjutim, kako kažu neki višnjari, kakva god da je višnja, otkupljivač je skoro uvek tretira kao drugu klasu, tako da priča o razlici u ceni po osnovu kvaliteta u stvari ne postoji i ne primenjuje se u praksi. Kako nam je rekao jedan od njih sav ovogodišnji rod prodao je po 30 dinara i kaže da ne zna ni jednog višnjara koji je uspeo da izvuče bolju cenu.  Mada, naglašavaju, za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i eventualno malu zaradu potrebno da cena višnje bude bar 70 dinara, što se već godinama ne dešava. –Tuga. „Ubiše“ seljaka za primer. Situacija je za plakanje, naglašava.

S druge strane za branje višanja se plaća, ako je ručno branje u pitanju 20 dinara po kilogramu, odnosno od 15 do 17 dinara za mašinsko branje. Takodje, ono što je karakteristično za ovogodišnju berbu višanja je da je zbog prolećnog mraza rod slabiji za 30 i više odsto u odnosu na prošlu, a oscilira i kvalitet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *